Folyton édességet kívánsz? Cukorfüggőség áldozata lehetsz!

A cukor alattomos tápanyag
A cukor alattomos tápanyag

A cukor rengeteg élelmiszerben megtalálható. Észre sem vesszük, és már máris többet fogyasztottunk a kelleténél. Sőt, már függők is vagyunk. Komolytalanul hangozhat, pedig a cukorfüggőség igenis veszélyes lehet.

A túl sok cukor bevitele kóros elhízáshoz, fáradtsághoz, hormonális változásokhoz és gombás, bakteriális fertőzések kialakulásához vezethet. Olvasd el cikkünket, és tudd meg, hogyan vethetsz véget a túlzott cukorfogyasztásnak!

Kerüld a feldolgozott élelmiszereket!

A feldolgozott és félkész élelmiszerek csaknem hetvenöt százaléka tartalmaz cukrot. Ebből kifolyólag éppen olyan addiktívak lehetnek, mint a heroin vagy a kokain. A cukor ugyanis az agy egy olyan részét stimulálja, ami egy bizonyos boldogsághormont, dopamint termel. Azonban ahogy leesik a dopamin szintünk, fáradtnak és kedvetlennek érezzük magunkat. Ezt pedig egy újabb adag cukor bevitelével próbálunk meg orvosolni.

Emeld fel a szerotonin szinted!

A szerotonin a dopaminhoz hasonlóan a boldogsághormonok közé sorolható. Szerencsére diétával, sporttal és megfelelő mennyiségű alvással emelkedik a szintje. Így az egészséges életmód visszaszorítja a cukor iránti vágyat.

Édes száj cukor nélkül?

A stevia száz százalékban természetes édesítőszer. Emellett nem tartalmaz kalóriát, nem emeli meg a vércukorszintet, és háromszázszor édesebb, mint a cukor. Tehát ha nem bírnál ellenállni az édességnek, válassz a cukor helyett steviát tartalmazó ételeket!

Figyelj a folyadékbevitelre!

A szomjúságot gyakran keverjük össze a cukor iránti vággyal. Pedig a megfelelő mennyiségű víz fogyasztásával ez könnyen megelőzhető.

Tartsd stabilan a vércukorszinted!

Egyél inkább többször keveset, a napi három főétkezés helyett! Így elkerülheted, hogy a vércukorszinted drasztikusan ingadozzon. Az állati eredetű fehérjéket fogyaszd tizenegy és két óra között, este pedig maradj a gluténmentes gabonaféléknél. Ha ezt betartod, megemelkedik a szerotonin szinted, boldogabbnak érzed magad és jobban alszol éjjel.

Turmixolj zöldségeket!

A zöldségek magas ásványi anyag tartalmuknak köszönhetően megemelik az energiaszintet és visszaszorítják a cukor utáni vágyat. A zöldséglevek, smoothie-ba csempészett zöldségek finom és egészséges megoldások a cukor elhagyására.

Meditálj!

A meditálás csökkenti a stresszt. Így kiegyensúlyozottabbak lehetünk, és elkerülhetjük, hogy cukor után nyúljunk a nehezebb helyzetekben. Sőt, az étkezések előtti meditálás segít az emésztésben és a tápanyagok feldolgozásában.

(D.R.)                                                                                           A cikk forrása itt >>

Nice cream, avagy fagyi lelkiismeret-furdalás nélkül

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>