Fogyókúra vs életmódváltás – Melyiket válaszd a tartós fogyásért?

Diéta vagy életmódváltás? Melyik jobb a tartós fogyásért?

Annyi különféle diéta kering az interneten, hogy szinte lehetetlen kiigazodni köztük. Mielőtt azonban belekezdesz, nem árt tisztázni az alapfogalmakat, mint diéta, fogyókúra, életmódváltás. Bemutatjuk a fogalmakat, és elmagyarázzuk azt is, hogy miért kevésbé lehetséges a tartós fogyás egy rövid ideig tartó diétával.

Diéta = Gyors fogyás , Életmódváltás = hosszú távú fogyás

Legegyszerűbben ebben lehet megfogni a különbséget. A rövidebb- hosszabb fogyókúrák (amiket némileg tévesen magyarul diétának is nevezünk) segítenek megszabadulni néhány kilótól, majd miután vége a fogyókúrának és visszatérsz megszokott étrendedhez, jó eséllyel a leadott kilók is visszatérnek.

A 4-6-8 hetes fogyókúra során ráadásul koplaltál, állandóan éhes voltál, és olyan dolgokat kellett fogyasztanod, amikhez egyébként hozzá se nyúlnál. Ezek után több, mint érthető, ha a fogyókúrás időszak lejártával rögtön kipakolod a hűtőd, és újra megveszed kedvenc ételeid a boltokban is. Az igazán szigorú fogyókúrákat egyszerűen nem lehet hosszú időn keresztül fenntartani, így bár rövid távon sikereket érhetsz el, a tartós fogyást ne ettől várd.

Ez persze nem jelenti, hogy a fogyókúra ördögtől való dolog lenne. Ha különleges eseményre készülsz vagy a kezdeti motivációd szeretnéd megtalálni, jól jöhet, hiszen a siker szinte garantált. Gondolj csak bele, hogyha megszokott étrended helyett egy drasztikusan szigorúbb étrendedre állsz át: kizárt dolog, hogy legalább 1-2 kg ne jönne le rólad. Arról nem beszélve, hogy a fogyókúra elején a szervezet a víztől szabadul meg, ezért is tűnhet úgy, mintha hipersebességgel fogynál, ami aztán hirtelen megáll.

Miért az életmódváltás a tartós fogyás kulcsa?

Ahogyan a nevében is benne van, itt nem egy fogyókúrát erőltetsz magadra, hanem az egész életmódod leváltod. Ezt leginkább apránként, lépésről lépésre tudod megtenni. Idővel pedig olyan természetes lesz számodra az egészséges életmód, hogy el se tudod képzelni, hogy máshogy étkezz.

Mindeközben pedig idővel fogyni is fogsz. Tény, hogy feltehetően lassabban, mintha szigorú diétát követnél, de nem is ez a lényeg. Az egészséges fogyás heti 0,5-1 kg között mozog.

Szintén fontos tényező, hogy az egészséges életmód nem csak a fogyásról szól. Segítségével számos betegség kialakulásának kockázatát csökkentheted, és elősegítheted, hogy hosszabb, minőségi életet élhess. Segít ráadásul az energiaszinted stabilizálásában, ezzel csökkentve az alvászavart és a fáradtságérzeted. Szintén fontos fegyver a stresszkezelésben, ami manapság mindenkinek jól jön.

Nem hiába mondják, hogy “az vagy, amit megeszel“. Ne csak az alakodért, az egészségedért is válaszd inkább az életmódváltást!

Az életmódváltás 50 felett is lehetséges, ha alkotsz néhány új szabályt

Kiemelt kép forrása: EatThis