Fogyókúra és életmódváltás 50 felett

Életmódváltás 50 felett

A közhiedelemmel ellentétben nem törvényszerű, hogy 50 felett felszaladnak rád a kilók, és betegségek gyötörnek. Az egészséges életmód és a rendszeres mozgás csodákra képes ebben az életkorban is. 5-10, de akár 15 évvel is fiatalabbnak tűnhetsz a korodnál, ha odafigyelsz magadra és az egészségedre. Ha van felesleged, és eddig nem éltél túl egészségesen, akkor sem kell aggódnod. Egy jól összeállított komplett fogyókúra programmal ebben az életkorban is nagyszerű sikereket érhetsz el. Tudom, mert a saját szememmel láttam fantasztikus átalakulásokat.

Mi történik veled 50 felett?

A kalóriaigény ebben a korban már kevesebb, mint 10-20 évvel ezelőtt, és az anyagcsere is lelassul kissé. Ha ezeket a változásokat kevesebb és egészségesebb ételek fogyasztásával, sportolással kompenzálod, akkor megelőzhető a súlygyarapodás. A mai rohanó világban viszont nem mindig marad elég idő saját magadra, a sportolásra, megfelelő étkezésekre, pedig ekkor különösen fontos lenne ezekre a dolgokra odafigyelned. Az élet túl rövid ahhoz, hogy beletörődj valamibe, amire van megoldás. Így ha felszaladtak rád a kilók, itt az ideje változtatni.

Legyél türelmes

Az egészséges és tartós fogyás üteme átlagosan 0,5-1 kiló hetente. Egyes szenzációhajhász online női magazinok gyakran heti 3-5-10 kilós fogyásokról írnak a cikkeikben, tele van velük az internet. Ezek mind abszurd túlzások, a hirdetésekből élő portálok bármi áron el akarnak olvastatni veled minden irományt, hogy a látogatottságukat növeljék.

A különféle divat diéták szintén előszeretettel túloznak. Szinte nincs olyan élelmiszer, amiről ne olvashatnánk azt, hogy diétás csodaszer (pl. alma-, narancs-, tojás-, joghurt-, banán-, ananász diéta), de biztos lehetsz abban, hogy soha nem egyvalami fog eljuttatni téged az ideális alakodig. A tartós fogyás ennél jóval összetettebb folyamat.

Mi a helyzet a cukorral?

Minden életkorban fontos, hogy kiiktasd a finomított fehér cukrot és a fehér cukrot tartalmazó nassolnivalókat, élelmiszereket az életedből, de 50 felett különösen. A lecsökkent kalóriaigény és a lassabb anyagcsere mellett szó szerint öngólt rúgsz, ha nem zárod ki az életedből. Szinte mindenből van már cukormentes változat (süteményekből, fagyiból, mogyorókrémből, lekvárból, csokiból, stb.), és otthon is le tudod cserélni a cukrot nullkalóriás természetes édesítőszerre, például sztívia és eritrit keverékre.

Sportolás 50 felett

50 év felett az izomtömegünk egy kis részét elveszítjük. Sokan azt gondolják, hogy ebben a korban emiatt már nem lehet elkezdeni sportolni semmit, ez azonban egyáltalán nem igaz. Ha nincs olyan betegséged, amely ezt kizárná, akkor 50 felett is nyugodtan lehet rendszeresen sportolni. Sőt, ha eddig még nem kezdted el, épp itt az ideje. Persze nagyon fontos a fokozatosság és az óvatosság, ha korábban nem, vagy csak nagyon régen sportoltál, különösen akkor, ha egy kis feleslegtől is meg szeretnél szabadulni.

A sportágat okosan kell megválasztani, és fontos, hogy ne muszájból mozogj. Olyat válassz, amelyben örömödet is leled, különben minden lehetőséget és kifogást meg fogsz ragadni, hogy miért ne csináld. Népszerű sport ebben a korban az úszás, a túrázás, tempós séta, jóga, könnyed torna, de a merészebbek megpróbálkozhatnak kerékpározással, spinninggel, kocogással, zumbával, kangooval, vagy valamilyen egyéb közösségi sporttal.

Egy indiai úriember, Fauja Singh 89 éves korában kezdett komolyabban futni, ezzel próbálta enyhíteni a szerettei elvesztése utáni bánatát. Több futótávban rekordot tart a korcsoportjában, sőt, maratonokat is teljesített. Ékes bizonyítéka ő annak, hogy sosem késő elkezdeni sportolni.

Hogyan kezdj bele a fogyókúrába?

Mindenképpen koplalás és tabletták mellőzésével, természetes úton, a gyors fogyás helyett az életmódváltozást tűzve ki célul. És ha lehet, semmiképpen sem egyedül. Hihetetlenül sokat számít ugyanis egy lépésről lépésre útmutató, vagy még inkább egy mentor, egy szakértő, aki végigvezet az úton. Akivel azonnal meg tudod beszélni a felmerülő kérdéseket, aki szükség esetén motivál, és nem hagyja, hogy levedd a szemed a célról.

Az Utolsó Fogyókúra weboldal küldetése, hogy egészséges és tartós úton juttasson el az ideális alakodig, tabletták, porok, teleshop-os vibrációs kacatok és kerülőutak nélkül, életmódváltozással. Ha elég elszánt vagy, szeretettel várlak az aktív, napi kapcsolattartással járó személyes fogyókúra mentorprogramomban. Itt tudsz jelentkezni egy első, kötelezettségmentes és ingyenes telefonhívásra: https://utolsofogyokura.hu/mentorprogram/

Végezetül, de nem utolsó sorban, ha valamilyen betegséged van, különösen, ha táplálkozást vagy keringést érintő probléma, akkor mindenképpen egyeztess az orvosoddal a fogyókúra és a sportolás megkezdése előtt, mert a legfontosabb az egészséged.

Ne halogasd, vágj bele még ma! 🙂