Bizonyos életkor felett sajnos már egyre többet kell tenni a tartós fogyás érdekében. Biztosan ismerősen hangzik az, hogy a testsúly csökkentéséhez elég, ha kevesebbet eszünk és többet mozgunk.
Tudományosan bizonyított, hogy ha több kalóriát égetünk el, mint amennyit beviszünk a szervezetünkbe, akkor beindul a fogyás. A szakértők szerint mégsem elég, ha csak erre figyelünk, ugyanis ezzel a módszerrel csak rövid távon tartható fenn a testsúly csökkentés. Ideig-óráig ugyan működhet, de a hosszú távú és tartós fogyásért célszerű egyéb tényezőket is számításba venni.
A fogyás egyik kulcsa, hogy ne számold a kalóriákat
A szakértők azt javasolják, hogy először is abba kell hagyni a kalóriák számlálgatását. „Azt tudjuk, hogy a kevesebbet enni és a többet mozogni módszer nagyon nehezen betartható. Ha mi is ezt a tanácsot követnénk, akkor én és a kollégáim egyszerűen kiesnénk a munkából” – mondja Dr. David Ludwig, a Bostoni Gyermekkórház igazgatója.
„Rendkívül kevés olyan ember van, aki tartós súlyveszteséget tud elérni ezzel a módszerrel. A túlsúllyal folytatott harcban könnyen elveszthetjük a csatát, ha csak arra figyelünk, hogy kevesebbet együnk és többet mozogjunk” – mondja Dr. Ludwig.
A mennyiség mellett a minőség is fontos
Sajnálatos tény, hogy a túlsúly gyarapodása nem jár feltétlenül az emberek étkezési szokásainak a megváltozásával. Dr. Ludwig és Dr. Mark L. Friedman, a San Diego-i Táplálkozás Tudományi Kezdeményezés képviselői azt állítják, hogy a fent említett szemlélet figyelmen kívül hagyja az egyéb biológiai tényezők hatását a testsúly szabályozásával kapcsolatban, amelybe nemcsak a genetikai tényezők tartoznak. Szerintük a testsúlyra nem lehet úgy tekinteni, mint amit el lehet különíteni bizonyos biológiai funkciótól. Azon túl, hogy a bevitt mennyiségre figyelünk, rendkívül fontos az is, hogy azt milyen minőségben tesszük.
Mi az egyik legfőbb oka a járványszerű elhízásnak?
A szakértők szerint főleg a finomított szénhidrátok, mint a cukor és a feldolgozott gabonafélék az elsődleges okozói a túlsúlynak, nem pedig a sokáig bűnösnek tartott zsír. „El kell felejtenünk az alacsony zsírtartalmú étrendet” – mondja Dr. Ludwig. „Az olyan magas zsírtartalmú ételek, mint az avokádó, a diófélék és az olívaolaj a legegészségesebb élelmiszerek közé tartoznak.”
A tartós fogyás megfelelő inzulinszint mellett lehetséges
A finomított szénhidrátok további hatásai közé tartozik, hogy hirtelen megváltoztatják az inzulinszintet. Amikor valaki sok finomított szénhidrátot fogyaszt, akkor hirtelen elkezd ingadozni az inzulinszintje. Ez a zsírsejteket a kalóriák elraktározására ösztönzi, de mégse látja el a testünket elegendő tápanyaggal. Az agy erre éhséggel reagál, és ennek hatására akarunk még többet enni. Ezért a szakértők azt javasolják, hogy a kalóriák számolása helyett az élelmiszerek minőségére kell összpontosítanunk, és így az eredmény tartós fogyás lesz.
(H.N.)
A cikk forrása itt >>