Fogyás edzés nélkül – Lehetséges vagy hiú ábránd?

Lehetséges a fogyás edzés nélkül?

Ha a rövid nyári ruhák vagy a kilógó karjaid elültették benned a gondolatod, hogy meg szeretnél szabadulni néhány kilótól, biztosan rögtön a megfelelő diétán jár a fejed. De vajon elég lesz, ha csak az étkezéseden változtatsz? Létezik fogyás edzés nélkül?

A kérdés bizonyosan sokakat foglalkoztat, hiszen még mindig könnyebben mondunk le az esti nasiról, mint vesszük rá magunkat, hogy a hosszú munkanap után még elmenjünk az edzőterembe egy órára. Cikkünkben ezért megvizsgáljuk a lehetőséget, és adunk is néhány szuper tippet a diéta kialakításához.

Kitartó diétával bizony lehetséges a fogyás edzés nélkül

A szakértők azt szokták mondani, hogy nagyjából 70-30% arányban határozza meg a fogyást a táplálkozás és a mozgás. Előbbi szempontjából a legjobb, ha nem csodákat ígérő villámfogyókúrába kezdesz, hanem egy hosszú távon is eredményes, fenntartható étrendet alakítasz ki magadnak. Az egészséges életmódra való átállás az igazi kulcsa ugyanis a tartós fogyásnak.

Ha kezdetben segítségre van szükséged, az interneten számtalan előre megírt diétás étrendet találsz, de akár saját igényeidre szabva kérhetsz egyéni étrendet is szakértőktől. Alapvetően azonban már azzal nagy változásokat érhetsz el, ha az alábbi szabályokat betartod:

  • Fogyassz sokkal több zöldséget, gyümölcsöt
  • Emeld a rost- és fehérjebeviteled
  • Igyál naponta legalább 3 liter folyadékot (vizet)
  • Felejtsd el a cukros, fehér lisztes ételeket, a bolti készételeket
  • Cseréld le az étolajat olívaolajra, kókuszolajra
  • Egyél tudatosabban: annyit, amennyire szükséged van, ne amennyit a szemed kíván; és hagyj fel a túlzott nasizással
  • Ügyelj a megfelelő mennyiségű és minőségű alvásra

Egy egészségesebb, diétásabb étrend tehát már jó alapot ad a fogyáshoz, és komoly eredményeket érhetsz el vele akkor is, ha nem mozogsz mellette.

Miért mégse jó ötlet kihagynod a testmozgást?

Önmagában a diéta biztosítja ugyan, hogy fogyj, de semmi nem garantálja, hogy zsírból veszíts. Sőt, valójában biztosan izomból is fogyni fogsz, ami egy-két kilogramm esetén talán még nem szembetűnő, de ha nagyobb súlyfeleslegtől szeretnél megszabadulni, már lényeges kérdés. Edzés nélkül ugyanis tested elveszti tónusosságát. Hiába leszel sokkal karcsúbb, vékonyabb, nem leszel feszes és formás. A hőn áhított formás alakot csakis kellő edzéssel érheted el.

Arról nem beszélve, hogy nem csak a fogyás végett mozgunk! A rendszeres testmozgás egészséged és fiatalságod megőrzése szempontjából is rendkívül fontos. Ráadásul a stresszkezelésben is igazi csodafegyver, amiről joggal feltételezhetjük, hogy neked is nagy segítség lehet a mindennapokban.

Ha eddig nem is mozogtál, akkor se aggódj, soha nem késő elkezdeni! Még csak az sem kell hozzá, hogy méregdrága termekbe járj, otthon is sokat tehetsz magadért, ha mozogni kezdesz.

Otthoni edzés 50 felett? Több okunk is van, hogy még ma elkezdd!

Kiemelt kép forrása: People photo created by Racool_studio – www.freepik.com