Amikor azt gondolnád, hogy már mindent trükköt ismersz a tökéletes csokis keksz megalkotásához, új szuper recept üti fel a fejét. Nem csak mutatós, de hihetetlenül finom is az új őrület, a fodros óriás csokoládés keksz.
Sarah Keiffer, amerikai cukrász és blogger pár egyszerű trükkel emelte új szintre a cookie sütés művészetét. Tartsd be a receptet lépésről lépésre, hogy te is ropogós és mégis lágyan olvadó, csokis kekszet varázsolhass!
Hozzávalók
256 gramm finomliszt
½ teáskanál szódabikarbóna
¾ teáskanál só
227 gramm sótlan, szobahőmérsékletű vaj
302 gramm cukor
55 gramm világos vagy sötétbarna cukor
1 tojás
1 ½ teáskanál vanília kivonat
170 gramm körülbelül hatvan százalék kakaó tartalmú csokoládé kis darabokra törve
Csokis keksz elkészítése
- Melegítsd elő a sütőt száznyolcvan fokra, középső sütő álláson. Bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.
2. Egy kis tálba keverd el a lisztet a szódabikarbónával és a sóval.
3. Robotgépben verd fel a vajat, amíg krémes nem lesz, majd add hozzá a két fajta cukrot. Két- három perc elteltével, ha már könnyebb az állaga, hozzáadhatod a tojást, a vaníliát és két evőkanál vizet.
4. Állítsd a gépet lassabb keverő funkcióra és add hozzá a lisztkeveréket. Legvégül hozzákeverheted a csokoládét is. Fontos, hogy a kész tésztát pihentesd hűtőben legalább pár órán át, de akár egész éjszaka.
5. Helyezz négy adag tésztát az előkészített sütőlapra, egymástól ugyanakkora távolságra. Sütés előtt tedd a mélyhűtőbe negyed órára.
6. Tíz perc sütés után, amikor a sütik már kicsit feljöttek a közepükön, emeld meg a tepsit és ejtsd vissza a sütőrácsra. Így a csokis keksz szélei a helyükön maradnak, a közepe viszont beesik. Ismételd meg ezt kétszer-háromszor, három percenként, de ne süsd tovább 16-18 percnél!
7. A süti akkor van készen, ha szélei aranybarnára sültek, de a közepe még picit nyers.
Hagyd, hogy az elkészült csokis keksz kihűlhessen a tepsiben, mielőtt a család ráveti magát!
(D.R.)
A cikk forrása itt >>