Fodros és óriási a legtrendibb csokis keksz

A csokis keksz örök
A csokis keksz örök

Amikor azt gondolnád, hogy már mindent trükköt ismersz a tökéletes csokis keksz megalkotásához, új szuper recept üti fel a fejét. Nem csak mutatós, de hihetetlenül finom is az új őrület, a fodros óriás csokoládés keksz. 

Sarah Keiffer, amerikai cukrász és blogger pár egyszerű trükkel emelte új szintre a cookie sütés művészetét. Tartsd be a receptet lépésről lépésre, hogy te is ropogós és mégis lágyan olvadó, csokis kekszet varázsolhass!

Hozzávalók

256 gramm finomliszt

½ teáskanál szódabikarbóna

¾ teáskanál só

227 gramm sótlan, szobahőmérsékletű vaj

302 gramm cukor

55 gramm világos vagy sötétbarna cukor

1 tojás

1 ½ teáskanál vanília kivonat

170 gramm körülbelül hatvan százalék kakaó tartalmú csokoládé kis darabokra törve

Csokis keksz elkészítése

  1. Melegítsd elő a sütőt száznyolcvan fokra, középső sütő álláson. Bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.

2. Egy kis tálba keverd el a lisztet a szódabikarbónával és a sóval.

3. Robotgépben verd fel a vajat, amíg krémes nem lesz, majd add hozzá a két fajta cukrot. Két- három perc elteltével, ha már könnyebb az állaga, hozzáadhatod a tojást, a vaníliát és két evőkanál vizet.

4. Állítsd a gépet lassabb keverő funkcióra és add hozzá a lisztkeveréket. Legvégül hozzákeverheted a csokoládét is. Fontos, hogy a kész tésztát pihentesd hűtőben legalább pár órán át, de akár egész éjszaka.

5. Helyezz négy adag tésztát az előkészített sütőlapra, egymástól ugyanakkora távolságra. Sütés előtt tedd a mélyhűtőbe negyed órára.

6. Tíz perc sütés után, amikor a sütik már kicsit feljöttek a közepükön, emeld meg a tepsit és ejtsd vissza a sütőrácsra. Így a csokis keksz szélei a helyükön maradnak, a közepe viszont beesik. Ismételd meg ezt kétszer-háromszor, három percenként, de ne süsd tovább 16-18 percnél!

7. A süti akkor van készen, ha szélei aranybarnára sültek, de a közepe még picit nyers.

Hagyd, hogy az elkészült csokis keksz kihűlhessen a tepsiben, mielőtt a család ráveti magát!

(D.R.)

A cikk forrása itt >>

 

Nutella helyett mutatunk egészséges, mogyorós édességeket