A fittség rajtad múlik, a szokásaidon 50 fölött is változtathatsz

A fittség elérése 50 fölött sem lehetetlen
A fittség elérése 50 fölött sem lehetetlen

A „fitness őrület” mindenhol utolér bennünket. Fittnek lenni már nem csak a fiatalok kiváltsága, hiszen minden kizárólag az aktivitáson múlik. Legyen szó futásról, úszásról, aerobikról, biciklizésről vagy konditermi edzésről, ma már elfogadott, ha az edzés 50 fölött is működik, továbbá odafigyelünk az egészségünkre és rendszeresen mozgunk. 

Vannak köztünk olyanok, akik 50 évesen már régóta rendszeresen sportolnak, de akadnak olyanok is, akik ebben a korban kezdik el. Kérdés, hogy a kezdők mennyire lehetnek fittek 50 fölött is?

A fittség elérése és a rendszeres edzés 50 fölött sem lehetetlen

Fontos elkülöníteni az egész életükben alig vagy egyáltalán nem sportolókat és a rendszeresen sportolókat. Aki nem most kezdi a fitness életmódot, az nem most lesz élete legjobb formájában, de szinten tarthatja fittségét a rendszeres gyakorlással.

Akiknél 50 után jön meg az ihlet a testmozgásra, jelentős változást és javulást érhetnek el a korábbi állóképességüket és fittségüket illetően. Érthető, hiszen a változást a korábbi edzettségi szinthez kell mérni. Mindkét esetben fontos, hogy ha már elkezdtük, akkor folytatni kell a testmozgást.

A fittség eléréséhez három tényező szükséges

1. Határozott cél kialakítása

A jobb életminőség elérése érdekében fontos, hogy pontosan tudd, mit szeretnél elérni. Írd le, hány kilót szeretnél leadni, hány kilométert szeretnél lefutni, hetente hányszor szeretnél edzeni, honnan hová szeretnél eljutni.

2. Pontos edzésterv kialakítása

Írd le, hogy mikor és mennyi ideig, pontosan mit fogsz csinálni! Már maga a tervezés is része a ráhangolódásnak, hiszen ilyenkor rááll az agyad az egészséges életmódra.

3. Szükség van támogatókra, biztató barátokra

Nagyon fontos, hogy legyenek olyan emberek a környezetedben, akik támogatják és megdicsérik az erőfeszítéseidet. Természetesen mindenki magáért sportol, de sokat jelent, ha ezt megoszthatod valakivel. Mondd el egy fontos barátnak, mibe vágtál bele, és meséld el neki az eredményeidet! Még az is elképzelhető, hogy ő is csatlakozni fog hozzád.

A mozgás az életben maradás része

A testmozgásnak ugyanolyan fontosnak kell lennie minden életkorban, mint az evésnek, a lélegzésnek és az alvásnak. Ahogyan idősödünk, még jobban oda kell rá figyelni, hogy megőrizzük az egészségünket. Az American Journal of Medicine tanulmányában megállapították, hogy a magasabb izomtömeg jobb életminőséggel és magasabb élethosszal jár.

Sosincs késő

Ha most kezded a fitness életet, akkor sincs késő. Kezdd el és tarts ki! Ha már évek óta edzel, akkor folytasd azt, amit eddig elértél. Az edzés után szánj időt a pihenésre és a megfelelő alvásra. Ez kulcsfontosságú a fejlődéshez és a kiegyensúlyozott életmódhoz.

Ki az, aki nem szeretné jól és egészségesen érezni magát a bőrében, hatékonyan végezni a munkáját, élvezni az unokákkal eltöltött időt, könnyedén utazgatni és boldogan élni? Légy reális, türelmes, következetes és az eredmények garantáltan jönnek majd!

(H.N.)

A cikk forrása itt >>