Finnországban az apák gyakran élnek a szülői szabadság lehetőségével

A szülői szabadság Finnországban az apáknak is jár
A szülői szabadság Finnországban az apáknak is jár

Finnországban a mindkét szülőnek kijáró szülői szabadság és a jól szervezett napközi rendszer segíti elő a nemek közötti egyenlőség megvalósítását. De hogyan működik ez pontosan? 

Együtt dolgoztak a férfiakkal

Finnországban a nők jogainak mostani helyzete az elmúlt száz év küzdelmeinek eredménye. Amíg Finnországot szegénység sújtotta, a nők keményen dolgoztak a férfiak mellett, ebből fakadóan a döntéshozatali kérdésekbe is bevonták őket. Az országban a világon másodikként vehettek részt szavazáson nők, és 1906-ban elsőként kaptak teljes körű politikai jogokat. Mára a parlamenti képviselők negyvenkét százaléka nő.

Szülői szabadság a gyerekekért

Egy globális, nemek közötti egyenlőséget vizsgáló kutatásban Finnország a második helyen végzett, valamint itt a harmadik legjobb dolgozó anyaként élni. Mindez az együttes fellépésnek, politikai hozzájárulásnak és a szociáldemokrácia erős hagyományának köszönhető. Azonban a legfőbb kulcs a szemléletváltásban rejlik. A szülői szabadság nem a felnőttek, hanem a gyerekek érdekeit képviseli.

Fizetés is jár érte

A finnek szerint az apák meghatározó szerepet játszanak a gyermekek fejlesztésében. Éppen ezért kilenc hetes szülői szabadság jár nekik is, mely során fizetésük hetven százalékát kapják meg. Nemrég szórólapos kampányt is indítottak “Apa idő van!” szlogennel, hogy tovább népszerűsítsék az apák otthonmaradását.

Támogatást kapnak és visszatérhetnek ugyanoda

A baba megszületése után az anyák négy, az apák kicsit több mint két hónapig élvezhetik a fizetett szülői szabadság előnyeit. Ráadásként pedig öt hónap ugyancsak fizetett szülői szabadság jár, amit a párok tetszés szerint oszthatnak fel egymás közt. A gyermek három éves koráig az egyik szülő otthon maradhat, havi négyszázötven euró juttatás és a régi állásába való visszatérési lehetőség biztos tudatában.

A napközi rendszer jól kiépített

A szülők, amennyiben nem akarnak túl sokáig kiesni a munkahelyükről, további segítségre számíthatnak az államtól. Az országban ugyanis kiterjedt napközi rendszer működik, mely kedvező áron biztosítja a gyerekek minőségi felügyeletét.

Finnország tehát remek példa, hogyan segíthetjük a nők helyzetét, a nemek közötti egyenlőségre való törekvéssel, miközben támogatjuk a családalapítást és a férfiak nevelésben való szerepvállalását.

(D.R.)

A cikk forrása itt >>