Filmajánlónkban Almodóvar és a nők – Mindent anyámról

Mindent anyámról - Penelope Cruz /www.kulturtapas.hu/
Mindent anyámról - Penelope Cruz /www.kulturtapas.hu/

A tizenhét éves Esteban születésnapjára az igazat kéri édesanyjától. Mesélje el neki, ki az apja és honnan jöttek. Mi megismerjük a történetet, a fiú azonban már nem. Bemutatjuk a Mindent anyámról című, Almodóvar filmet, azaz mindent, amit Esteban tudni akart családja múltjáról.

Esteban épp tizenhét éves, írónak készül. Egy pályázatra édesanyjáról akar novellát írni, azonban rá kell jönnie, mennyi mindent nem tud róla. A képek fele hiányzik, ugyanúgy, ahogy a fiú is félnek érzi magát, hiszen semmit nem tud apjáról. Édesanyja megígéri neki, hogy mindent elmond, de Esteban sosem tudhatja meg az igazat. Még azon az estén elüti egy autó és szörnyethal.

Senki sem fekete vagy fehér

Manuela, hogy feldolgozza a gyászt, úgy dönt, tizenhét év után visszatér Barcelonába. Szembenéz a múltjával és megkeresi Esteban apját – akinek sosem mondta el, hogy született egy fia.

A Mindent anyámról bebizonyítja, hogy semmi sem fehér vagy fekete. A karakterek hoznak jó és rossz döntéseket. Mind rendelkeznek az első benyomás sugallta tulajdonságokkal, és egy másik, a külvilág elől elrejtett énnel.

(A teljes film – magyar szinkronnal – az alábbi linken elérhető.)

Mindent anyámról

Uploaded by drkirecz2 on 2018-01-30.

Manuela először egy régi barátjával találkozik, a transzvesztita prostituálttal, Argadoval. Argado vérbeli nő és született férfi. Karakterén keresztül elmosódnak, összefolynak és eltűnnek a hagyományos nemi szerepek.

Minden csak tovább színesedik

Együtt keresik fel a fiatal Penélope Cruz által alakított Rosa nővért, hogy tisztességes munkát találjanak. Időközben azonban kiderül, hogy a nővér terhes és AIDS pozitív. Édesanyja, aki a tisztességes polgár látszatát kelti, Chagall képeket hamisít, hogy fenntartsa családját. Huma, az ünnepelt színésznő pedig annyira hozzászokott a siker ízéhez, hogy már nem is érzi azt.

A Mindent anyámról erős és független, egyedülálló női szereplőket sorakoztat fel. De vajon hőseink képesek változtatni az életükön és megbirkózni a tragédiáikkal?

Manuela megtalálja Esteban apját és feldolgozza fia elvesztését? Argado kilép a prostitúcióból és beilleszkedik a munka világába? Nézd meg Almodóvar Oscar-díjas remekművét, és a fenti kérdésekre mind megkapod a választ. Talán még többet is, mint amennyit vártál.

Dávid Rebeka

Ki ne hagyd! Filmajánlónkban a Marigold hotel

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>