A férfiak miért szeretik jobban a szőke hajú nőket?

A szőke nők kedveltebbek?
A szőke nők kedveltebbek?

A Marilyn Monroe főszereplésével készült 1953-as, a Szőkék előnyben című film óta tudjuk, hogy a férfiak jobban szeretik a szőke nőket. Persze így erősen általánosítunk, hiszen mindenki a saját ízlése szerint választ párt. Vagy mégsem? A fenti nézet annyira beépült már  a köztudatba, hogy a tudósok érdeklődését is felkeltette, így tanulmányozni kezdték a jelenség okait. 

Soroljuk a példákat

Valóban jobban vonzza a férfiakat a szőkés haj? Valóban többletjelentéssel és nagyobb szexuális töltettel bír egy szőke hajkoronát viselő hölgy? Miért népszerűbb Anita Ekberg, mint Gina Lollobrigida? Charlize Theron, mint Halle Berry? Az örök Marilynről már nem is beszélve.

Diamonds are a girl’s best friend

Nyitottabbak és egészségesebbek – a férfiak szerint

Amerikai pszichológusok egy kísérlet során megpróbálták felmérni, hogy valóban létező jelenségről van-e szó. Összesen 110 férfinak kellett osztályoznia mindenféle típusú és hajszínű hölgyek fotóit. A felmérés megerősítette, hogy van valóságalapja a szőkék előnyének. „A szőke hölgyek jobb osztályzatot kaptak mind a hódítás, mind a kapcsolatra való nyitottság terén. A férfiak úgy gondolják, hogy a szőke nők nyitottabbak egy ismerkedésnél és könnyebben belemennek egy új kapcsolatba – nyilatkozta a pszichológus-csapat egyik tagja. – Ezen kívül a szőke hölgyeket barna társaiknál fiatalabbnak és egészségesebbnek gondolják a férfiak.”

Tapasztalat vagy közhiedelem?

Joggal kérdezhetjük, hogy mennyire a racionalitás és mennyire a tévhitek mentén gondolkodnak a férfiak ebben a kérdésben. Hiszen ez ugyanolyan egyszerűsítéssé válhat, mint amikor kijelentjük, hogy minden skót fukar, vagy minden amerikai hamburgert eszik. Egyszerűsítés vagy sem, valószínűleg ez az erotikus vonzódás, és a védelemnyújtás gyökere nagyon régi időkre nyúlik vissza.

Szőkék előnyben

Az őskorban csak a természetes hajszín befolyásolhatta a párválasztást, és már ebben az időszakban a szőke haj, a szőke hajú nők ösztönszerűleg vonzották a férfiakat, felkeltve bennük a védelmező szerepet. Ebben az esetben tehát nem egy városi pletykáról van szó, hanem egy nagyon is mélyen kódolt, ösztönös reakcióról a férfiak részéről.

(M.Z.Zs.)

A cikk forrása itt >>

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>