Fejleszd magad 50 felett is, a „lifelong learning” neked is elérhető!

Az élethosszig tartó tanulásban az internet is segít
Az élethosszig tartó tanulásban az internet is segít

A lifelong learning, vagyis az élethosszig tartó tanulás paradigmája az elmúlt 20-30 évben kezdett elterjedni. Célja, hogy az ismeretek szerzése ne csak az iskolára korlátozódjon, hanem egész életünkre, hiszen ahogy a mondás is tartja, jó pap is holtig tanul. A tanulás 50 felett lassan elengedhetetlen.

Miért hasznos a tanulás 50 felett?

Több kutatás is alátámasztotta, hogy a felnőttkori tanulás segít frissen tartani az agyat, ezáltal csökkentheti a kognitív hanyatlást és késleltetheti a mentális eltompulást, a demenciát. A csoportokban zajló tanfolyamon ráadásul egyéb szempontból is előnyösek, segítenek kielégíteni szociális igényedet, új emberekkel ismerkedhetsz meg, akár barátokra is szert tehetsz. Egy spanyol kutatás továbbá kimutatta, hogy az ilyen tanfolyamokon részt vevő embereknél alacsonyabb a depresszió kialakulásának esélye.

Hogyan tehetsz érte?

A lifelong learning nem feltétlen jelent formális iskolai tanulást, ide tartozik az is, ha eljársz szakmai előadásokra vagy online oktatóanyagokat nézegetsz. Sőt, úgynevezett informális tanulásnak számít, amikor a mindennapokban új készségekkel, ismeretekkel gazdagodsz, annak ellenére, hogy talán nem is tudatosan tanulsz.

Biztosan van olyan téma, ami különösen közel áll hozzád: pszichológia, marketing, környezetvédelem, történelem vagy akár a műszaki területek. A következő lépés, hogy keress ezzel kapcsolatos előadásokat vagy tanfolyamokat. Számos szervezet alakult kifejezetten ezzel a céllal, de a hozzád legközelebb eső egyetemen is biztosan vannak nyilvános előadások. Mi is adunk néhány tippet!

Személyesen Budapesten

Ha érdeklődsz az önismeret, a pszichológia és a társadalomtudományok iránt, ne hagyd ki a Be Smart Klub, valamint a Jog és Pszichológia előadásait! A különböző budapesti helyszíneken tartott előadások számos témát járnak körül, minden esetben egy szakmában elismert előadóval, hogy első kézből kaphass információkat.

Rengeteg nyilvános előadással várnak továbbá az ELTE és a BME tanszékei, melyeken a helyi oktatók, illetve meghívott előadók mesélnek területükről.

Budapesten kívül

A vidéki nagyvárosokban is könnyen találhatsz szakmai előadásokat, melyek minden érdeklődő számára nyitottak. A Szegedi, valamint a Pécsi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem is rendszeresen szervez hasonlókat, nem beszélve az MTA regionális központjai által tartott programokról, melyeket Győrben, Székesfehérváron, Békéscsabán vagy éppen Kecskeméten is megtekinthetsz.

A fotel kényelméből

Ha nincs kedved eljárni az előadásokra, válassz online tanfolyamot! Számos olyan honlapot találsz, melyek kifejezetten az online kurzusok szervezésére jöttek létre. Az Eduline és a Webuni online tanfolyamain rengeteg téma közül válogathatsz a gyümölcsfa metszéstől a programozásig, ráadásul sok esetben ingyen.  A kurzus összefoglalójában láthatod, hogy elsajátítása mennyi időt vesz igénybe, a megkapott anyagokat pedig bármennyiszer újranézheted.

Az online tanfolyam persze nem azt jelenti, hogy a kapott anyagokból teljes mértékben magadnak kell tanulnod, a rendszeren belül tudsz kommunikálni a többi résztvevővel, vagy akár közvetlenül a tanártól is kérdezhetsz.

Nem kell feltétlenül felépített képzésben részt venned, ha kötetlenebb megoldásra vágysz, fizess elő egy szakmai folyóiratra. Szinte nincs olyan tudományos terület, aminek ne lenne saját szakmai folyóirata. A MATARKA-nak, illetve az Elektronikus Periodika Archívumnak hála, néhány kattintással kutathatsz köztük online is.

A lifelong learning koncepcióban a legszebb az, hogy míg az iskolában kötelező volt tanulnod – annak ellenére, hogy biztosan volt olyan tárgy, amit a hátad közepére sem kívántál -, most végre megválogathatod, hogy mi érdekel és kifejezetten azon a területen bővítheted tudásod, amivel biztosan örömet szerezhetsz magadnak!

(J.D.)

Miért fontos az önfejlesztés 50 felett is?

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>