Fájdalomcsillapító tapasz – Kinek ajánlott

Fájdalomcsillapító tapasz

A fájdalom mindig valamilyen problémát jelez, az okait fel kell tárni. A fájdalom csillapítására ugyanakkor számos lehetőségből választhat manapság az ember. Használhat a fájdalom helyén tapaszokat, krémeket, fájdalomcsillapító tablettákat. A fájdalomcsillapító tapaszok nagy előnye, hogy közvetlenül a fájdalom helyén alkalmazhatók, hosszabb ideig is maradhatnak a bőrön, a hatásuk egyenletesebb, tartósabb lehet, a gyomrot nem terhelik.

Kinek ajánlott fájdalomcsillapító tapasz?

Többféle fájdalomcsillapító tapasz is létezik.

  • gyógyszeres tapaszok: ezek között vannak vény nélkül kapható és vényköteles készítmények egyaránt. A vény nélküliek sok esetben diklofenák hatóanyaggal rendelkeznek, ami egy nemszteroid gyulladásgátló és fájdalomcsillapító vegyület. A betegtájékoztatóban feltüntetett információkat az alkalmazhatóságra vonatkozóan mindig be kell tartani.
  • gyógynövényesek: ezek általában hűsítő hatással rendelkeznek, sokszor erőteljes mentolos illattal. Valamilyen gyógyhatású növényi kivonatot és egyesesetekben metil- szalicilátot is tartalmaznak.
  • kineziológiai tapaszok: nagy előnyük, hogy gyógyszermentesen fejtik ki hatásukat. Megfelelően felhelyezve fokozzák a nyirokkeringést, segíthetnek csökkenteni a fájdalmat és gyulladást.
  • mikroelektromos elvűek: ezek úgy működnek, hogy a tapaszban verejték hatására gyenge egyenáram jön létre, ami hatására az izmok ellazulnak, javul a vérkeringés, ezáltal oldódik a fájdalmat kiváltó görcs.

A fájdalomcsillapító tapaszokat főleg ízületi, reumatikus fájdalmaknál, sportsérülések okozta fájdalmaknál, rándulásoknál, ficamoknál alkalmazzák.

Sportolóknak

Sportolók előszeretettel használják a kimondottan sportolók számára ajánlott mikroelektromos működésű fájdalomcsillapító, izomgörcsoldó tapaszt. A nedvesség, vagyis verejték hatására gyenge egyenáramot hoz létre a bőrön, ami izomlazító hatású lehet, segíthet a görcs oldásában.

A sportolók gyakran alkalmaznak kineziológiai tapaszt is, ami különböző mozgásszervi problémák kiegészítő kezelése lehet. Hatóanyag nélkül, csakis mechanikai úton dolgozik a tapasz, fizikailag segít elmozdítani a bőrt és az az alatt lévő kötőszövetet.

Vállfájdalom

Az emberek egyharmadánál fordul elő évente nyaki- és vállfájdalom. A leggyakrabban a nyak- és karizmok, inak és ízületi szalagok túlterhelése, rándulás áll a fájdalom mögött és ritkábban komolyabb ok, mint gerincsérv, gyulladás, daganat stb. A nyújtás és erősítés nagyon fontos, hogy a mindennapi élet részévé váljon. Aki ülőmunkát végez, annak többször fel kell állni a géptől és megmozgatni a nyakát, vállait.

A vállízület az emberi test egyik legmozgékonyabb ízülete, ezért gyakran előfordul a sérülése, fájdalma. Húzódás, rándulás után fontos az ízületet pár napig pihentetni és fájdalomcsillapítás mellett fokozatosan visszatérni a megszokott tevékenységekhez. A helyi fájdalomcsillapító tapaszok jó választás lehetnek, hiszen a tapaszból akár 8-12 órán keresztül szabadul fel a hatóanyag és jut a fájó ízületekhez, izmokhoz, szalagokhoz. Ráadásul a gyomrot sem terheli.

Teniszkönyök

A teniszkönyök igazából egy íngyulladás, valamint a könyök felkarcsonti részén fellépő csonthártyagyulladás, melyet erős fájdalom kísér a könyök külső felszínén. A könyöktájékon begyulladnak a kötőszövetek. Bárkinél kialakulhat teniszkönyök, aki fokozottan használja az alkarját, könyökét, sportolók, fizikai munkát végzők is érintettek lehetnek.

A teniszkönyök kezelésére jó alternatíva lehet a kinezológiai tapasz, ami mechanikai úton segíthet a fájdalom enyhülésében, a pihentetésben. Pontos felhelyezése érdekében felkereshet tape terapeutát is, hogy biztosan a megfelelő helyekre rögzítse a tapaszt!

Hátfájdalom

A hátfájdalom nem csak a kemény fizikai munkát végzőket érintheti, sőt akik ülőmunkát végeznek, talán még gyakrabban panaszkodnak hátfájdalomra. Kinezológiai tapasszal is érdemes próbát tenni, hiszen kényelmesek, légáteresztőek, ráadásul semmiféle mellékhatásuk nincs. Ha komolyabb probléma van, mindenképpen forduljon orvoshoz, hogy kiderülhessen a valódi ok, és legyen kezelési terv!

Térdfájdalom

A térdfájdalom kezelésében fontos a pihenés, esetleg jegelés, fáslizás, felpolcolás, a fájdalom enyhítése. Átmenetileg használhatók akár kineziológiai vagy gyógyszeres tapaszok is – hacsak nincs ellenjavallat- , de ebben az esetben is nagyon fontos az orvosi vizsgálat, hogy a térdfájdalom oka ismert legyen, a kezelése az orvos által előírt módon történjen.

Fájdalomcsillapító tapasz gyerekeknek

A gyógyszeres és gyógynövényes fájdalomcsillapító tapaszok bizonyos életkor alatt nem alkalmazhatók. A gyermekek is szenvedhetnek térdfájástól vagy karfájdalomtól természetesen, de az okokat mindig fel kell tárni. Egyeztessen a gyermekorvossal, aki felméri, hogy mi lehet a fájdalom kiváltó oka. Ha szükségesnek ítéli meg, további vizsgálatokat is előír. Gyerekek esetén viszont ugyanúgy alkamazhatók a kineziológiai tapaszok, mint felnőtteknél. Nincs mellékhatása, nem jut be gyógyszer a szervezetbe, de mechanikai úton segíthet a fájdalom csökkentésében.

Fájdalomcsillapító tapasz terhesség alatt

Fájdalomcsillapítók szedését terhesség alatt nem javasolják, hiszen bekerülnek a véráramba, a babára is hatásssal lehetnek. Mivel a gyógyszeres tapaszok is fájdalomcsillapító hatóanyagot tartalmaznak, hasonlóan nem ajánlottak terhesség ideje alatt. Igaz, hogy helyileg hatnak, de akkor is kerül a véráramba a gyógyszerből. A probléma helyétől függően viszont alkalmazhatóak a mikroelektromos tapaszok és a kinezológiai tapaszok is. A mikroelektromos tapaszok felületén ásványi anyagok vannak, melyek a verejték hatására egyenáram létrehozásával lazítják az izmot, oldják a görcsöt.