Így hat rád a kutya szeretete

A kutya szeretete egészségesebbé tesz
A kutya jó hatással van gazdája egészségére

Ha van melletted kutya, most még jobban örülhetsz neki, mert nem csak a kedvedre, de az egészségedre is pozitív hatással van. A kutya szeretete határtalan és számtalan jótékony hatással bír a gazdira nézve. Tudományosan is bizonyították, hogy a kutyatartók egészségesebben és tovább élnek. 

A boldogság boldogságot szül

Tudod, hogy a kutyák mennyire tudnak örülni az embernek. Imádják, ha játszanak velük, ha odabújhatnak a gazdájukhoz, ha megsimogatják őket, vagy ha kaphatnak jutalomfalatot. Egy biztos: a kutyusok hálásak a gondoskodásért és a figyelemért, ezt lelkesen ki is fejezik. Boldogok attól, hogy van egy szerető gazdijuk, mi pedig boldogok vagyunk attól, hogy ők mennyire szeretnek minket. A kutya szeretete még az egészségedre is jó hatással van. (A kutyatartás előnyeiről itt és itt írtunk már korábban.)

A svédek számokkal is bizonyították

A kutatást a svéd Uppsala Egyetem kutatói végezték, akik 40 és 80 év közötti svéd férfiak és nők nyilvántartásait tanulmányozták. Svédországban kötelező a kutyák pontos nyilvántartása, és a lakosság kórházi ellátása is bekerül egy nemzeti adatbázisba, így össze lehet vetni, hogy a 3,4 millió kutyatartó egészsége milyen.

Kevesebb a szív- és érrendszeri betegség

Megállapították, hogy a kutyatulajdonosoknál alacsonyabb a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának az esélye. Ez a tény még akkor is fennáll, ha az illető egyébként dohányzik vagy magasabb a testtömeg-indexe. A hatás különösen az egyedül élőknél jelentős, ugyanis az egyedül élő kutyatartók jóval egészségesebben és tovább élnek a kutyát nem tartó társaiknál. Azoknál a személyeknél, akik egyedül, de kutyával együtt élnek, 33 százalékkal csökkent a kardiovaszkuláris halálozás kockázata, és 11 százalékkal csökkent a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata azokhoz képest, akik kutya nélkül és egyedül élnek.

Az aktívabb élet lehet az egyik magyarázat

A hatás több okra vezethető vissza, de az biztosan számít, hogy a kutyatartók aktívabb életet élnek. Egy másik lehetséges magyarázat szerint a kutyatartás immunerősítő hatással van a gyerekekre és a felnőttekre is. Továbbá a kutyatulajdonosok a stresszes események után alacsonyabb reaktivitást mutatnak a stresszre, és a vérnyomásuk is gyorsabban helyreáll.

Ha eddig csak gondolkodtál rajta, legyen-e kutyád, akkor a kutya szeretete és a kutyatatás jótékony hatásai újabb indokot jelentenek, hiszen sokkal boldogabbá és egészségesebbé tehet egy négylábú társ.

(H.N.)

A cikk forrása itt >>

5 ideális kutyafajta 50 fölötti gazdiknak