Így hat rád a kutya szeretete

A kutya jó hatással van gazdája egészségére
A kutya jó hatással van gazdája egészségére

Ha van melletted kutya, most még jobban örülhetsz neki, mert nem csak a kedvedre, de az egészségedre is pozitív hatással van. Tudományosan is bizonyították, hogy a kutyatartók egészségesebben és tovább élnek. 

A boldogság boldogságot szül

Tudod, hogy a kutyák mennyire tudnak örülni az embernek. Imádják, ha játszanak velük, ha odabújhatnak a gazdájukhoz, ha megsimogatják őket, vagy ha kaphatnak jutalomfalatot. Egy biztos: a kutyusok hálásak a gondoskodásért és a figyelemért, ezt lelkesen ki is fejezik. Boldogok attól, hogy van egy szerető gazdijuk, mi pedig boldogok vagyunk attól, hogy ők mennyire szeretnek minket. És mindez még az egészségedre is jó hatással van. (A kutyatartás előnyeiről itt és itt írtunk már korábban.)

A svédek számokkal is bizonyították

A kutatást a svéd Uppsala Egyetem kutatói végezték, akik 40 és 80 év közötti svéd férfiak és nők nyilvántartásait tanulmányozták. Svédországban kötelező a kutyák pontos nyilvántartása, és a lakosság kórházi ellátása is bekerül egy nemzeti adatbázisba, így össze lehet vetni, hogy a 3,4 millió kutyatartó egészsége milyen.

Kevesebb a szív- és érrendszeri betegség

Megállapították, hogy a kutyatulajdonosoknál alacsonyabb a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának az esélye. Ez a tény még akkor is fennáll, ha az illető egyébként dohányzik vagy magasabb a testtömeg-indexe. A hatás különösen az egyedül élőknél jelentős, ugyanis az egyedül élő kutyatartók jóval egészségesebben és tovább élnek a kutyát nem tartó társaiknál. Azoknál a személyeknél, akik egyedül, de kutyával együtt élnek, 33 százalékkal csökkent a kardiovaszkuláris halálozás kockázata, és 11 százalékkal csökkent a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata azokhoz képest, akik kutya nélkül és egyedül élnek.

Az aktívabb élet lehet az egyik magyarázat

A hatás több okra vezethető vissza, de az biztosan számít, hogy a kutyatartók aktívabb életet élnek. Egy másik lehetséges magyarázat szerint a kutyatartás immunerősítő hatással van a gyerekekre és a felnőttekre is. Továbbá a kutyatulajdonosok a stresszes események után alacsonyabb reaktivitást mutatnak a stresszre, és a vérnyomásuk is gyorsabban helyreáll.

Ha eddig csak gondolkodtál rajta, legyen-e kutyád, akkor mindez újabb indok lehet, hiszen sokkal boldogabbá és egészségesebbé tehet egy négylábú társ.

(H.N.)

A cikk forrása itt >>