Ezt a hat könyvet minden nőnek el kell olvasnia

Egy jó könyv saját magunkról is mesél
Egy jó könyv saját magunkról is mesél

Egy könyv mágikus erővel bírhat. Új világokba repít, megismerteti az ismeretlent. Azonban nem csak távoli helyekre vagy a fantázia birodalmába vezethet be minket. Gyakran belső utazásra buzdít, és saját identitásunk felfedezésében segít. Íme, hat könyv, amik nekünk, nőknek íródtak, saját nőiességünk megélésére és függetlenségünk kibontakozására szólítanak.

1. Louisa May Alcott: Kisasszonyok

A Kisasszonyok egy XIX. századi klasszikus, ami a mai napig nagy népszerűségnek örvend a világ minden részén. A könyv négy nővér történetét mutatja be. Tanúi lehetünk, hogyan nőnek fel, hogyan rivalizálnak, és hogyan alakítják ki saját személyiségüket. Beszél a szeretetről, a szegénységről és a gazdagságról. De ami a legfontosabb, a női függetlenség eléréséről. A Kisasszonyok idejében a nők nem versenyezhettek a férfiakkal. A regény azonban ezt a sztereotípiát is ledönti.

2. Jane Austen: Büszkeség és balítélet

A könyv fontos tanulságokat tartalmaz. Ráébreszt, hogy az előítéletek mennyire károsak, nem szabad az első benyomás alapján ítélkezni. Valamint arra is rámutat, hogy a szerelemben néha félre kell tenni a büszkeségünket a boldogságunk érdekében.

3. Szabó Magda: Az ajtó

Szeredás Emerenc mára mitikus figurává nőtte ki magát a magyar irodalomban. Az ajtó az ő és az írónő szélsőségekbe torkolló kapcsolatát mutatja be az olvasónak. A könyv gyönyörű történet a bizalom fontosságáról és törékenységéről, az előttünk álló ismeretlen sorsokról, lassan kitáruló ajtókról.

4. Harper Lee: Ne bántsátok a fekete rigót!

A regény főszereplője, a hatéves Scout Finch igazi feminista ikon. Visszautasítja a társadalmi elvárásokat, helyette a rasszizmus ellen és a nemi egyenjogúságért küzd. Bár a könyv a nagy gazdasági világválság idején játszódik, napjainkban is igencsak érvényes tanulsággal és értékekkel szolgál.

5. Polcz Alaine: Asszony a fronton

A háború senkit és semmit nem kímél. Az írónő őszintén beszél könyvében a megrázó és felkavaró élményeiről, a második világháború szörnyűségeiről. Példamutató történet, hogyan lehet embernek maradni, kitartani és erősnek lenni még a történelem viharaiban is.

6. Tina Fay: A nagymeNő

Ki mondta, hogy egy nő nem lehet vicces? Tina Fay humorista nagyon jól tudja, miként cáfolja meg ezt a tévhitet. Önéletrajzi írásában fontos leckéket tanít a feminizmusról és testképünk kialakításáról. Mindezt pedig a tőle megszokott, szédületes humorral teszi.

(D.R.)                                                                                           A cikk forrása itt >>

Ezektől a könyvektől garantáltan jobb emberré válsz

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>