Ezért nem érted meg a férfiakat!

A női kommunikáció érzelmekről szól
A női kommunikáció érzelmekről szól

Vajon miért beszélnek másként a nők és a férfiak? Lehet, hogy már ti is elbeszéltek egymás mellett a pároddal. Te elmondtad, amit szerettél volna, de ő mégsem értette meg. Megnyugodhatsz, ez nem egyedi jelenség. A férfi és a női kommunikáció sok szempontból eltér, most megnézzük, melyek ezek az alapvető különbségek. 

A férfi kommunikáció célszerű akar lenni

A férfiak szerint a kommunikációnak egyértelműnek és célszerűnek kell lennie. Ők a kommunikációban egy feladat átadását látják, ezért a beszélgetés során is egy feladatot, problémát szeretnének megoldani. Ezzel szemben a női kommunikáció érzelemközpontú, így bizonyos érzelmek átadását szolgálja. A nők a beszélgetésben egy adott szituációval kapcsolatos érzéseiket szeretnék megosztani. Azért nem egyértelmű olykor a férfiaknak, hogy mit szeretnének, mert azt nem „feladatszerűen” fogalmazzák meg.

A női kommunikáció érzelmekről szól

A férfiak többsége ebben az esetben is a hatékonyságot részesíti előnyben. Amikor a férfi elmesél egy történetet, már rendezte a részleteket a fejében, és csak a történet lényegét tartja fontosnak megosztani. Nem véletlenül csodálkoznak azon a férfiak, miért beszélnek ilyen sokat a nők.  Ezért fordul az elő, hogy ha már tudják a lényeget, vagy hallották a megoldást, félbeszakítják a nőket.

A nők ennek a felfogásnak a szöges ellentétei, mert nekik a kommunikáció a gondolatok feltárása és átadása, amely egy sokkal időigényesebb folyamat. Egy nő nem feltétlenül a megoldást keresi, amikor beszélgetést indít el, hanem inkább csak „kell” neki valaki, aki meghallgatja, és megérti, amit érez.

Miért akarjuk, hogy meghallgassanak?

A férfiak azt feltételezik, amikor egy nő beszélget velük, hogy tanácsot vagy segítséget kér. Így ők is ezért akarják, hogy meghallgassák őket. Türelmesen hallgatni nem olyan könnyű nekik, mert arra gondolnak, hogy mit tehetnek ebben az esetben. A megoldásra fókuszálnak.

A nőknek viszont nem elsősorban a helyzet megoldása a fontos. Azért szeretik, ha meghallgatják őket, mert az érzelmeik megosztása a céljuk. Azáltal, hogy valaki meghallgatja őket, máris csökken a szorongásuk, és azt érzik, hogy van, aki megérti és szereti őket, amely jó hatással van a lelkükre.

Amikor a nő rosszul érzi magát

Ha egy nő rosszul érzi magát lelkileg, és ezt a férfi észreveszi, akkor úgy szeretné megoldani a problémát, mint ahogyan a víz eloltja tüzet, azaz a lehető leggyorsabban. Ezzel ellentétben a nők szeretik kibeszélni magukból a problémát, értékelik a sok figyelmet és a támogatást, ezért a férfiak „türelmetlensége” okozhat némi feszültséget köztük.

Amikor a férfi rosszul érzi magát

Amikor a férfiak stresszesek, sokszor inkább elcsendesednek, nem beszélnek a problémáról, és inkább elterelő tevékenységnek állnak neki. Ilyenkor könnyen érezhetik a kommunikációt egyfajta kényszernek, így még a kérdések is feszülten hatnak rájuk. Sajnos ekkor a nők azt érzik, hogy a párjuk már nem bízik meg bennük és elhidegült, de ez nem feltétlenül igaz. Egyszerűen meg kell mutatni nekik: bízunk abban, hogy meg tudja oldani az adott helyzetet vagy problémát.

(H.N.)

A cikk forrása itt >>