Ezért fáj jobban az érzelmi megcsalás, mintha párod félrelépne

Ezért érint rosszabbul az érzelmi megcsalás, mint a fizikai

Egy megcsalást kiheverni rendkívül nehéz és időigényes folyamat. Nem csak a csalódás miatt, de azért is, mert sorra jönnek benned a kérdések: Nem voltam elég jó? Miben volt a másik nő jobb nálam? Én rontottam el valamit? Ha azonban párod a szó szoros értelmében nem lép félre, de érzelmi megcsalást követ el, úgy ezek a kérdések még súlyosabban nehezednek a válladra.

Mi is az érzelmi megcsalás?

Ha párod különös érdeklődést mutat egy harmadik személy iránt, akivel jókat nevet és mély beszélgetéseket folytat, jogos lehet az aggodalmad, hogy esetleg félrelép. De nem is kell, hogy a szó hagyományos értelmében megcsaljon, ha a szívében – és egyúttal gondolataiban – ez a személy külön helyet foglal el. Akkor beszélünk érzelmi megcsalásról, ha intim kapcsolat alakul ki a párod és egy másik személy között.

Miért súlyosabb az érzelmi megcsalás, mint a fizikai?

Sok férfi – és persze nő is – védekezik azzal, hogy túl sokat ivott és nem volt beszámítható vagy egyszerűen azzal, hogy egyszeri eset volt és soha többet nem fog megtörténni. Ezt még hajlamos is vagy elhinni, és ha túl tudsz lépni rajta, párod pedig az idő során bizonyít, kapcsolatotok ismét felhőtlen lehet. Rengeteg belefektetett idő és energia kell hozzá, de számos példát láttunk már rá, hogy egy kapcsolat működhet megcsalás után is.

Más a helyzet akkor, ha rájössz, hogy párod más nő iránt vonzódik. Nem csak arról a vonzalomról van szó, amikor meglát egy csinos nőt az utcán vagy időnként rámosolyog a pultoslány a kedvenc kávézójában. Arról a vonzódásról van szó, amiből komolyabb érzelmek is születhetnek. Még abban az esetben is, ha párod szeret és tisztel annyira, hogy ne lépjen félre a fejét elcsavaró hölggyel, az újonnan kialakult érzelem mélyen befúrja magát kapcsolatotok alapjába – és könnyen megtöri azt.

Miből tudhatod, hogy párod másfelé kacsingat?

Hirtelen megváltozik a viselkedése. Gyakran nézi a telefonját, esetleg megváltoztatja a feloldó kódját vagy mindenhova magával viszi, nehogy hozzáférj. Gyakran lesznek programjai, amiről nem mond el sokat. És persze új névvel gyarapszik azok listája, akikről mesél neked, ez a név pedig egyre többet szerepel történeteiben.

Mit tegyél ez esetben? Ne várd meg, míg rosszabbra fordul a helyzet. Kezdj nyílt és őszinte beszélgetésedbe pároddal. Mondd el neki, hogy milyen rosszul érint téged a fennálló szituáció.

Mit ne tegyél? Ne támadd le, ne kérd számon! Biztosan nem javítasz, de vélhetően rontasz is a helyzeten vele. Arról nem is beszélve, hogy ezek után a harmadik személy lesz az, aki feldúlt párodat megnyugtatja, amivel még inkább csak az ő kapcsolatuk erősödik.

Van-e így jövője a kapcsolatotoknak?

Ez csakis rajtatok múlik. Ha párod inkább csak egy hosszabb ideig tartó fellángolásként értékeli a helyzetet és továbbra is te vagy a szíve választottja, úgy a döntés a tiéd: túl tudsz lépni rajta?

Válás hosszú házasság után – Ezek a leggyakoribb okok

Kiemelt kép forrása: PsychologyToday