Ezekkel a trükkökkel legyőzheted az öregedés démonait

Az öregedés démonai legyőzhetők
Az öregedés démonai legyőzhetők

Sokan festjük be ősz hajunkat, nem sajnálva pénzt és energiát, de miért? Hogy elrejtsük az öregedés jeleit, és láthatatlanná tegyük az idős nő létezését. És mert elhisszük az egyenletet, miszerint a szépség fiatalság, a fiatalság pedig hatalom. Kétszeres ellenállásba ütközünk, amikor öregedő nőként egyszerre kell megküzdenünk a nemünkből és életkorunkból adódó hátrányos megkülönböztetéssel. 

Az idős, színes bőrű nők csoportja él leghátrányosabb helyzetben

Ránctalanító krémeket használunk, diétázunk, tornázunk, hogy fiatalabbnak tűnjünk. De ez nem ugyanolyan, mintha valaki feketeként fehérnek maszkírozná magát, vagy leplezni próbálná homoszexualitását? Ennek a viselkedésmódnak a gyökerei a szégyenből fakadnak, pedig nincs semmi szégyellnivalónk. Ellenben mi magunk adunk teret a diszkriminációnak. Nem csoda tehát, hogy a leghátrányosabb társadalmi osztály a világon nem más, mint az idős, színes bőrű nők csoportja.

Az öregedés gazdagít

Ki mondta, hogy idővel kevesebbek lennénk régi önmagunknál? Miért kéne, hogy az öregedés egyet jelentsen a humorérzék vagy a szenvedély elvesztésével? Természetes, hogy az öregedés magával hordoz veszteségeket, de hitelességet, önbizalmat és perspektívát is. Könnyebben kezeljük az érzelmeket és kevésbé törődünk mások véleményével, ami igencsak felszabadító érzés.

Tanulj meg elnéző lenni!

Ahelyett, hogy a tükörbe nézve azt kérdeznéd magadtól, hogy “Mi történt velem?”, idézd fel mi is történt valójában az elmúlt években. Tekints az arcodra, mint egy térképre életed kisebb nagyobb állomásairól és légy büszke minden egyes gyűrődésre! Nincs erősebb afrodiziákum a magabiztosságnál. Gondolj csak bele, melyik barátnődnek van a legaktívabb szexuális élete! Nem a legfiatalabbnak, legszebbnek vagy a legvékonyabbnak, hanem annak, aki tudja, milyen szerencsés vele a párja.

Legyen az öregedés beszédtéma minden korosztályban!

Minden generációnak tudnia kell, mennyire káros és felesleges félni az öregedéstől. Rengetegen rettegnek fiatalságuk elvesztésétől, amin segíthet a korosztályok közötti kommunikáció. Így a fiatalabb generáció láthatja, hogy idősebb korunkban is lehetünk aktívak és sikeresek.

Fontos, hogy a probléma elmélyítése helyett a megoldáson dolgozzunk. A hatvanas évek női mozgalmai megtanítottak minket, hogy nekünk, nőknek is van hatalmunk. Most pedig eljött az idő, hogy leküzdjük az öregedés démonait és elfogadjuk, hogy jogunk van erősnek maradni.

(D.R.)

A cikk forrása itt >>