Ezeket vesd be a haspuffadás ellen – Praktikák és tanácsok

Megelőző tippek haspuffadás ellen

A különféle emésztési problémák rengeteg ember mindennapjait keserítik meg, mégis hajlamosak vagyunk elsősorban a kezelésre fókuszálni. De mi lenne, ha inkább megelőzni próbálnád? Cikkünkben összeszedtünk néhány egyszerű tanácsot, amikkel már előre hatékonyan léphetsz fel a haspuffadás ellen!

Tippek haspuffadás ellen

Ne igyál evés közben! Az étkezések közben elfogyasztott folyadék lassíthatja az emésztést, ráadásul az ivással nyelt levegő is vezethet puffadáshoz. Helyette inkább étkezés előtt igyál meg egy pohár vizet – ez ráadásul remek diétás tipp is, hiszen a folyadékkal már némileg eltelsz, így kevesebb ételt fogsz kívánni.

Ügyelj a megfelelő ételkombinációkra! Az emésztőrendszer különböző módon és sebességgel képes megemészteni egyes ételeket. Például a gyümölcsöket sokkal gyorsabban emésztjük meg, mint a nehéz húst, ezért érdemes gyümölccsel kezdeni az étkezést. Máskülönben a gyümölcs túl sok időt tölt a gyomorban amíg a “sorára vár”, és erjedésbe kezd, ami kellemetlen tüneteket okozhat. Ugyanígy érdemes ügyelned arra, hogy ne egyél magas keményítő tartalmú ételeket a húsok mellé – ilyen a tipikus rántott hús, sült krumpli kombináció. Helyette fogyaszd zöldségekkel a húsokat és a keményítőtartalmú ételeket is.

Egyél lassabban! Erre a legegyszerűbb tipp, hogy leteszed a villád a falatok között. A habzsolással ugyanis nem csak azt éred el, hogy befalod az egész tányért, mielőtt a gyomrod jelezni tudna, hogy már tele van, de azt is, hogy felesleges levegőt nyelsz a falatokkal.

Egyél kevesebbet! Legalábbis kisebb adagokat, amiket megemésztened is könnyebb. Ehhez szuper tipp, hogy egyszerűen kisebb tányért használsz. Így kicsit át tudod verni az agyad, hiszen tele tányér ételt veszel magadhoz, csak éppen az adag kisebb közben.

Vezess naplót! Különösen akkor ajánlott az étkezéseid követése, ha a haspuffadás elleni harc rendszeressé válik. Segítségével megfigyelheted, hogy milyen ételek után tapasztalsz kellemetlen tüneteket, sokszor ugyanis nem rögtön étkezés után, hanem órákkal később jelentkeznek a tünetek, ilyenkor pedig már nehezebb rájönnöd, hogy mi okozza.

Mit tegyél, ha mégis rosszul leszel?

Ezek a tippek elsősorban abban segítenek, hogy megelőzd a problémát. Teljesen elkerülni azonban szinte biztosan nem fogod tudni, ezért érdemes a gyógymódokkal is tisztában lenned. Haspuffadás ellen számos természetes gyógymód vethető be, ezeket megismerheted korábbi cikkünkből:

Evés utáni gyomorfájás, puffadás kínoz? Így tegyél ellene!

 

A cikk forrása: Sarah Beth – Tips for bloating

Kiemelt kép forrása:Hand photo created by katemangostar – www.freepik.com