Ezeket mindenképpen mondd el felnőtt gyerekednek, ha eddig nem tetted!

Egy gyerek számára mindig a szülő lesz a kiindulási pont
Egy gyerek számára mindig a szülő lesz a kiindulási pont

Felnőtt gyerek(ek) édesanyjaként lehet, hogy néha azt érzed, már mindent elmondtál. Most felsorolunk nyolc fontos gondolatot, amiket mindenképpen hallaniuk kell. Ha eddig esetleg nem mondtad nekik, most itt az ideje bepótolni a lemaradást.

Büszke vagyok rád.

Remélhetőleg ez a mondat már többször is elhangzott a szádból. Az elismerést nem lehet elégszer hangoztatni, úgyhogy nem baj, ha újra és újra elismétled, mennyire büszke vagy gyermekedre. Ne csak kézzelfogható eredményeiért dicsérd meg, de nézz fel személyiségére is!

Sajnálom.

Még akkor is, ha te voltál a legtudatosabb, legésszerűbb szülő a világon, bizonyára akkor is követtél el hibákat. Sohasem késő elnézést kérni a hibáinkért. A bocsánatkérés mutatja, hogy mi is emberek vagyunk, akik néha-néha bizony hibáznak.

Van valami, amit mindig is el akartál mondani?

Előfordulhat, hogy gyermeked évek óta magában tart valamit. Meg kell adni neki a lehetőséget, hogy elmondhassa, amit el szeretne. Egy irányított kérdés hatására lehet, hogy felszínre tör a rég elfojtott mondanivaló.

Megérdemled, hogy boldog legyél.

Ez fontos. Lehet, hogy mialatt gyermeked cseperedett, sok stressz vette őt körül odahaza. Talán pároddal állandóan veszekedtetek, sok nehézségen mentetek át, és a sínylődésetek gyermeketekben is nyomot hagyott.  Lehet, hogy nem is hisz már saját boldogságában, így a te feladatod tudatni vele, hogy ő is a legjobbat érdemli.

Nem a te hibád.

Ha gyermeked csonka otthonban nőtt föl, esetleg két otthon között lavírozott, lehet, hogy magát hibáztatta a válásotokért. Ha anyagi gondokkal küzdöttetek, előfordulhat, hogy azért is magát tartotta felelősnek. Egy szülő sohasem hagyhatja, hogy gyermeke vigye el a balhét. Vedd le a terhet a válláról!

Ne érd be kevesebbel!

Gyermeked a legjobbat érdemli, és a te feladatod ezt tudatni vele. Mondd el neki, hogy ne érje be a közepesen jóval, mindig törekedjen a csúcsra. Legyen szó karrierről, szerelemről vagy barátokról, a közepes nem elég jó.

Ne nézd el, ha nem tisztelnek!

Senki, aki megkérdőjelezi nagyszerűségét, nem való az életébe. Mondd el neki, hogy mindig az építő jellegű emberi kapcsolatok mellett tartson ki, és ne gondolja, hogy olyanokkal is jóban kell lennie, akik mellett kevesebbnek érzi magát. Megérdemli, hogy megbecsüljék.

Mondj nemet!

A gyerekek egész életükben engedelmeskednek az idősebbeknek. Felnőttkorban viszont már veszélyes lehet, ha nem tudnak nemet mondani. Segíts gyerekednek, hogy fizikai és érzelmi határokat húzhasson föl maga köré, amikor szüksége van rá! Ne hagyd, hogy teljesen megfeledkezzen önmagáról és a saját szükségleteiről!

(M.F.)                                                                                             A cikk forrása itt >>

Öt tanács azoknak, akik szeretnének jó szülei lenni felnőtt gyermeküknek

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>