Ezeket a kérdéseket tedd fel, mielőtt műtárgyat vásárolsz!

Egy szép műtárgy hosszú távon is örömet szerezhet
Egy szép műtárgy hosszú távon is örömet szerezhet

Úgy döntöttél, beruházol arra, hogy lakásodat egy elegáns művészi alkotás díszítse? Ennek ellenére bajban vagy, hogyan és mi alapján válassz? Íme, egy kis segítség, hogy megtaláld a szívedhez leginkább közelálló mesterműveket! 

Megvegyem befektetésként?

Akkor vedd meg, ha tetszik! Főleg, ha csak most vágsz bele a műalkotások gyűjtésébe. Az első darabod legyen olyan, amit szeretsz, amit szívesen nézegetsz otthon. A művészet lényege, hogy gyönyörködtessen, az üzleti szempont csak másodlagos.

Kivel beszéljek?

Épp egy galériában sétálgatsz, amikor felkelti a figyelmed egy műtárgy? Nyugodtan kérdezz utána, a recepción örömmel útba igazítanak az illetékeshez. Vásárláshoz akár egy műtárgy szakértő véleményét is kikérheted, aki segít az ízlésedhez illő művészek munkájával megismertetni.

Hogy tudhatok meg többet a művészről?

A galéria, ahol a művész kiállít, ebben könnyen segíthet. Náluk biztosan megtalálható a művész önéletrajza, lista az előző kiállításairól, sőt, a többi művéről is kaphatsz információt. Kortárs alkotók esetében érdemes megnézni van-e weboldaluk, Instagram profiljuk, de ha inkább élőben tekintenéd meg a műtárgyakat, keresd fel a stúdiójukat személyesen!

Van másik elérhető műtárgy a művésztől?

Ha beleszerettél egy alkotásba, de már előtted lecsaptak rá, ne add fel! Esélyes, hogy a művész egy korszakán belül több hasonló műtárgyon is dolgozott. Térképezd fel a munkásságát, így sokat megérthetsz a műveiről. Sőt, még kincsekre is lelhetsz!

Egyedi a műtárgy?

Egy műtárgy értéke nagyban függ attól, hogy egyedi darabról vagy egy kiadás részéről beszélünk-e. Az utóbbi vásárlása jó alternatíva, hogy olyan művész munkájához jussunk hozzá, akinek egyedi alkotásai egyébként nem férnének bele a költségvetésünkbe.

Fizethetek részletben?

A részletfizetés jó alternatíva, ha olyan műtárgy kerül a látókörödbe, amit egyszerre nem áll módodban kifizetni. Nyugodtan kérdezz rá, a legtöbb galériában mára ez megszokott jelenség.

Van többletköltség?

Készülj fel, hogy az ár, amit látsz, csak a műtárgy értékét jelzi! Ezen felül a galéria kérhet jutalékot, valamint az adókat és a szállítást is neked kell állnod. És akkor még nem beszéltünk a restaurálásról, keretezésről, karbantartásról. Egy műtárgy vásárlása felelősségteljes lépés, neked kell gondoskodnod róla, hogy a mű fennmaradhasson az utókornak.

Mi a teendő a papírokkal?

Mindig kérj a műhöz hitelességi tanúsítványt! Ezt a galéria vagy maga a művész állítja ki, és ez a műtárgy eredetiségének biztosítéka. A legnagyobb szükség akkor van rá, ha úgy döntenél, eladod az alkotást.

(D.R.)  A cikk forrása itt >>

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>