Ezeket érdemes tudni a fogimplantációról (x)

A fogimplantáció az egyik legkorszerűbb megoldás fogpótlásra. Ez az eljárás hosszú távon is biztosíthatja a fogak funkciójának és esztétikájának helyreállítását. A lényege, hogy egy általában titánból készült implantátumot helyeznek be a fogínybe, ami a hiányzó fog gyökereit helyettesíti. Az implantátum beépül a csontszerkezetbe, így biztosítva a mesterséges fog stabil alapját.

Csak profi szolgáltatást vegyünk igénybe

Az implantációs eljárás több lépcsőben zajlik, és egy nagyobb beavatkozásnak számít. Éppen ezért fontos, hogy olyan szakember végezze, aki egy tapasztalt és elismert fogorvos Budapest szerte. Az város fogászat kínálatában több olyan rendelőt is találunk, ahol magas színvonalon kínálják ezt a szolgáltatást.

Az implantáció folyamata

Nézzük dióhéjban, hogyan is épül fel a folyamat! Először a fogorvos alapos vizsgálattal, röntgennel, CBCT-vel ellenőrzi a páciens csontsűrűségét és általános egészségi állapotát, hogy megállapítsa, alkalmas-e az illető az implantációra.

Ha minden adott, akkor helyi érzéstelenítés mellett behelyezi az implantátumot a csontba. Ezután következik a gyógyulási fázis, amely során az implantátumot a csont teljesen körülöleli, ami általában néhány hónapot vesz igénybe. Miután az implantátum stabilan rögzült a csontban, rákerül a méretre készített korona, amely a látható részét képezi a mesterséges fogazatnak.

Az implantátum előnyei

Az implantátumok számos előnnyel rendelkeznek más fogpótlási módszerekkel szemben. Először is, az implantátumok kínálják a legtermészetesebb megjelenést és funkcionalitást. Másodszor, nincs szükség a szomszédos fogak csiszolására, mint például a híd esetében.

A kezelés kockázatai

Mint minden orvosi beavatkozás, a fogimplantáció is járhat bizonyos kockázatokkal. Ezek közé tartozik az implantáció helyén előforduló gyulladás, az implantátum kilökődése, vagy a környező idegek, illetve szövetek károsodása. Ezek a szövődmények az esetek kis százalékában fordulnak elő, és megfelelő előkészítéssel, valamint szakértő kezekben jelentősen csökkenthetőek.

Kiknek ajánlott?

A fogimplantátumokat általában azok számára ajánlják, akiknek egy vagy több foguk hiányzik, és akik nem szeretnének hagyományos fogpótlást. Emellett fontos, hogy a páciens jó általános egészségi állapotban legyen. Vannak ugyanis olyan betegségek, amelyek megléte mellett nem javasolt az implantáció, de ezekről pontos tájékoztatást adnak a szakorvosok.