Ezeket az ennivalókat soha ne add a kutyádnak!

A kutya szervezete másként reagál az ember által fogyasztott ételekre
A kutya szervezete másként reagál az ember által fogyasztott ételekre

Házi kedvenceink már az első perctől kezdve szívünkhöz nőnek. Olyanok ők is, mint a gyermekeink, hiszen gondoskodunk róluk és felelősséget vállalunk értük. Pont ezért fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mely ételeket nem fogyaszthatják. 

Egyes ételek, melyek teljes biztonsággal fogyaszthatóak az ember számára, a kutya szervezetében végzetes károkat okozhatnak. Minden élőlénynek más az anyagcseréje, így a kutyák is máshogy bontanak le bizonyos ételeket.

Csokoládé

Az eb számára a csokoládé az egyik legfőbb tiltólistás étel. A koffein és a kakaócserje heves lihegést, hányást, hasmenést okozhat. Súlyosabb esetekben a kutya szívét és idegrendszerét is roncsolhatja.

Hal

Főleg a lazaccal és a pisztránggal kell óvatosnak lenni. A nyers lazac halálos lehet a kutya számára, ha a hal valamilyen parazita által fertőzött volt. A sült és főtt lazaccal nincs baj, hiszen ezek a konyhai folyamatok megölik a lehetséges parazitákat. A nyers halat viszont mindenképp kerüljük el!

Macskaeledel

Nem valószínű, hogy egyáltalán megkívánja a kutyus a cicák eledelét, de nem szabad kockáztatni. Fehérjék és zsírok sokkal nagyobb mennyiségben találhatóak meg a macskaételekben, így ezek egészségtelenek a kutyáknak.

Hagyma

Teljesen mindegy, hogy főtt vagy sült formában van-e, a hagyma a kutya egyik legnagyobb ellensége. A benne lévő diszulfidok és szulfoxidok roncsolják a vörösvérsejteket és anémiát is okozhatnak. Nagyon oda kell figyelni, hogy a kutyának adott maradék ételekben se legyen hagyma.

Szőlő

Károsíthatja a máját és a veséjét, ha a kutya szőlőt kap. Olvasni történeteket, ahol egy maréknyi szőlő egy kutya halálát okozta. Természetesen a tiltás a mazsolára is érvényes.

Tejtermékek

A kutya laktózérzékeny állatfaj, így a tejtermékek adása nem javallott. Ugyan végzetes károkat nem okoz, de a házi kedvenceink hasmenést kaphatnak tőle.

Szilva és barack

A szőlő mellett nagyon veszélyes gyümölcsök a barack és a szilva is. Ezek magjai ugyanis székrekedést és bélhurutot is okozhatnak.

Cukor

Nem csak önmagában kell rá odafigyelni, de cukros ételeket sem javasolt a kutyának adni. A kutya fogait ugyanúgy, akárcsak az emberét, nagyon roncsolja a cukor. Emellett elhízást, cukorbetegséget is okozhat.

(M.F.)                                                                                           A cikk forrása itt >>

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>