Ezek az érzelmi kiégés jelei – Tested azt jelzi, hogy állj meg egy kicsit

Ezek az érzelmi kiégés jelei

Életünk tele van stresszfaktorokkal, a munka és a magánéletünk során is megannyi feszült helyzet adódik. Az elmúlt év pedig csak még inkább kiélezte ezt, nem csoda tehát, ha testileg és/vagy lelkileg belefáradtál. Az érzelmi kiégés komoly probléma, amivel túl sokan szembesülnek életük során. Pedig tehetsz ellene!

Mit jelent az érzelmi kiégés?

Ez egy olyan érzelmi állapot, melyben folyamatosan megviseltnek, kiszipolyozottnak érzed magad. A megannyi felhalmozódott stresszt már nem tudod megfelelően kezelni, ezért jelentkezik az érzelmi kiégés, ami része lehet egy nagyobb, átfogóbb problémának, a burnout szindrómának is.

Azok, akik érzelmi kiégéstől szenvednek, úgy érzik, elvesztették az irányítást életük felett. Gyakran írják le úgy ezt az állapotot, mintha csapdába kerültek volna, mintha beszorultak volna egy olyan helyzetbe, amire nincs ráhatásuk.

Milyen tüneteket vehetsz észre magadon?

Bár az érzelmi kiégés elsősorban lelki probléma, meglétét fizikai tünetek is jelzik. Ilyen lehet az álmatlanság, a koncentrációs képesség romlása, gyakori fejfájás, étkezési zavarok, különös ingerlékenység és érzékenység.

Ezek a kezdeti tünetek az idő során rosszabbra válhatnak, a túlzott stressz hatása az életed minden területén jelentkezhet. A krónikus és hosszú távon fennálló stressz szív-és érrendszeri betegségekhez, gyomorbetegségekhez vezethet.

Mit tehetsz az érzelmi kiégés ellen?

Néhány tudatos életmódbeli változtatással hatásosan felléphetsz a probléma ellen, csillapíthatod a tüneteit és visszakaphatod régi éned.

Azonosítsd a stresszorokat. Természetesen nem tudsz elűzni minden stresszt mindennapjaidból, de ha életed egy területén különösen sok ilyen helyzet ér, érdemes átgondolnod a folytatást. Egy olyan munkahelyen például, ahol pozitívumokat nem tapasztalsz, de stresszforrást annál inkább, nem számíthatsz túl sok jóra.

Beszélj róla! Az érzelmi kiégés valós és komoly probléma, tüneteit pedig feltehetően szeretteid is észrevették rajta. Ha beszélsz velük róla, az két szempontból is hasznos lehet. Egyrészt lehet, hogy nem tudják hova tenni, hogy csak árnyéka van önmagadnak. Az érzelmi kiégés okozta türelmetlenség, ingerlékenység közeli kapcsolataidban vitákhoz is vezethet, amiknek így elejét veheted. Másrészt magaddal is jót teszel, ha megnyílsz és beszélsz róla, óriási terhet vehetsz le a válladról.

Ismerkedj meg néhány stresszcsökkentő technikával! Stressz ellen számos önsegítő módszert bevethetsz, amiket nem is olyan nehéz elsajátítani, ha komolyan veszed. Sokan fordulnak a testmozgáshoz, meditációhoz, mindfulness gyakorlatokhoz.

Éld meg az érzelmeid! Sokan fojtják el kellemetlen érzelmeiket, pedig ezzel csak még inkább belső feszültséget okozol magadnak. Ha rád tör a sírhatnék (lehetőség szerint otthon), sírd ki magad, jót fog tenni. Ha úgy érzed, fel tudnál robbanni, találj magadnak valamit, amin levezetheted a feszültséget. Engedd meg magadnak, hogy megélhesd ezeket a negatív érzelmeket is néha, hidd el, óriási megkönnyebbülést fogsz érezni.

Tudatosan fejleszthető a stressz kezelése? Igen, ez a reziliencia!

Kiemelt kép forrása: Flower photo created by gpointstudio – www.freepik.com