Ezek a terhesség jelei 50 évesen – ne téveszd össze a menopauzával

Ezek a terhesség jelei 50 felett

A biológiai óra nem csupán egy kifejezés, valóban a kor előrehaladtával csökken a teherbeesés esélye, ráadásul egyre több rizikófaktor is fellép mind a baba, mind az édesanya egészségére nézve. 47 éves kor felett mindössze 0,01% a terhesség gyakorisága, ez mégsem jelenti azt, hogy ne lenne lehetséges a terhesség 50 felett. Olyan történeteket is hallani, hogy a nőnek eszébe sem jut, hogy esetleg terhes lehet, a tüneteket a menopauzának tudja be. Nem is véletlenül, tényleg több közös pont is van a várandósság és a menopauza tünetei között!

Mennyiben egyeznek meg a terhesség jelei 50 évesen a menopauza tüneteivel?

Alapvetően mind a terhesség, mind a menopauza tünetei eltérhetnek egyénenként. Rengeteg nőt gyötörnek a reggeli rosszullétek az első trimeszterben, míg mások egyetlen hányinger nélkül “ússzák meg” az első heteket. Ugyanígy a változókor tünetei is olyannyira gyötörnek sokakat, hogy mindennapjaikat is megnehezítik, míg mások alig érzik meg.

Vannak azonban olyan általános tünetek, amikből nőként rögtön a terhességre asszociálunk – ilyen például a menstruáció elmaradása. 50 felett azonban a menstruáció elmaradásakor legtöbben rögtön a menopauzára gondolunk. Sőt, már az azt megelőző időszakban is előfordulhat a ciklus rendszertelenné válása (ezt nevezzük premenopauzának). Ez azonban még csak egy a tünetek között, melyek egyaránt lehetnek a terhesség jelei 50 évesen és a menopauza tünetei. Nézzük a többit:

  • Hangulatingadozások
  • Puffadás
  • Fáradtság, alvási nehézségek
  • Gyakori fejfájás
  • Súlytöbblet
  • Vizelettartási problémák
  • Libidó csökkenése

Lehetséges, hogy terhes vagy?

Ezeket a tüneteket tehát egyformán okozhatja a változókor kezdete, valamint a terhesség. Nőként jó esetben tudjuk, ha okkal feltételezhetjük utóbbit, ezért ez esetben érdemes is rögtön orvoshoz fordulni. A nem kívánt terhesség elkerülése végett az is fontos, hogy az első menstruáció elmaradásából nem következik rögtön az, hogy beléptél a menopauzába. Ahhoz, hogy biztos lehess benne, egészen addig védekezz valamilyen módon, amíg egy év el nem telik az utolsó menstruációd után.

Milyen kockázatokkal járhat a terhesség 50 felett?

35 éves kor felett már az édesanya és a baba egészségére nézve is egyre több a rizikófaktor. míg a nőknél a vetélés, valamint a terhességi cukorbetegség veszélye áll fenn, addig a babánál a kromoszóma rendellenességek rizikója nő. Erre manapság már több teszt is létezik, ami a terhesség korai fázisában képes kiszűrni a kockázatokat, ha idősebb korban gondolkozol gyermekvállaláson, ezeket is érdemes számba venned.

Terhesség 50 felett: veszélyes vállalkozás vagy ajándék?

A kiemelt kép forrása: Healthline