A vitaminok 50 év felettieknek elengedhetetlenek a szervezet egészséges működésének fenntartásában. Erősítik az immunrendszert, vigyáznak az idegeid épségére, és biztosítják a tápanyagok megfelelő hasznosítását. A szükséges vitaminok megszerzéséhez kulcsfontosságú a kiegyensúlyozott táplálkozás. Íme, egy lista, melyek a legfontosabb vitaminok 50 felett, és miben találhatod meg őket!
Kalcium
A kalcium felelős csontjaink egészségéért. Legkönnyebben tejtermékek fogyasztásával vihetjük be, úgymint a joghurt vagy a kefir. Amennyiben hajlamos vagy a csontritkulásra, kalcium tartalmú táplálék-kiegészítők használata is indokolt lehet.
D-vitamin
Napsütés hatására D-vitamin keletkezik a szervezetünkben, ami elengedhetetlen a kalcium csontokba történő beépüléséhez. Egyes vitaminok 50 év felettiek esetén – akárcsak a D-vitamin – már nem termelődnek maguktól, így rendkívül fontos a külső forrásokból pótolni.
B12-vitamin
A vér és az idegsejtek védelmében ne feledkezzünk meg a B12-vitamin beviteléről sem! Erről különböző gabonafélék, húsok, halak és tejtermékek fogyasztásával gondoskodhatunk.
Folsav
A vérszegénység megelőzése érdekében együnk minél több folsav tartalmú élelmiszert! A spenót, a bab, a borsó, a narancs és a gabonafélék mind nagy mennyiségben tartalmazzák.
B6-vitamin
Az elengedhetetlen vitaminok 50 felettieknek együtt biztosítják szervezetünk kiegyensúlyozott működését. A B6-vitamin szerepe, hogy emésztésünk és immunrendszerünk zökkenőmentesen üzemeljen. Legegyszerűbben gabonákból, szójából vagy húsokból juthatunk hozzá.
C-vitamin
A C-vitamin 50 felett még fontosabb, mint valaha. Ennek oka, hogy olyan betegségek megelőzésében is nagy segítséget nyújt, melyek kialakulásának esélye a kor előrehaladtával megnő. Így megakadályozhatja a szürke hályog és számos rákfajta felbukkanását, emellett felgyorsítja a sebgyógyulást.
Magnézium
A magnézium rengeteg jó tulajdonsággal bír. Stabilan tartja a vérnyomást és a vércukor szintet, sőt a csontokat is védi. Nagy mennyiségben található magokban, spenótban és tejtermékekben.
Probiotikumok
A vitaminok 50 év felettieknek már nem feltétlenül elegek az emésztőrendszer gördülékeny működéséhez. A joghurtban is megtalálható probiotikumok azonban orvosolhatják az emésztés körüli problémáinkat.
Omega-3 zsírsav
Hetente legalább kétszer ajánlott halat fogyasztani az elegendő omega-3 mennyiség beviteléhez. Így biztosíthatjuk szívünk védelmét a különböző betegségekkel szemben.
(D.R.) A cikk forrása itt >>
Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva >>