Ezek a leggyakoribb kommunikációs hibák egy kapcsolatban

A kommunikációs hibák kijavítására is van lehetőség
A kommunikációs hibák kijavítására is van lehetőség

A helyes kommunikáció minden boldog, működő párkapcsolat alapja. A gond csak az, hogy mindenki máshogy fejezi ki magát, ami félreértésekhez, veszekedéshez vezethet. Jó hír azonban, hogy a kommunikációs hibák kezelésére is létezik megoldás. Olvass tovább, és tudd meg, melyek a leggyakoribb kommunikációs problémák, és hogyan oldhatod meg őket!

Nem hallgatjuk meg egymást

Nincs is annál bosszantóbb, mint amikor épp kitárnád a lelked, de a párod tekintete egyfolytában a telefon képernyőjére vándorol. A modern technológia bár segíti a távoli kapcsolatok fenntartását, kommunikációs problémák özönét is okozza. Ennek elkerülése érdekében az első számú szabály, hogy rakjátok le a telefont, amikor beszélgettek! Tüntessétek ki egymást osztatlan figyelemmel, hogy tényleg meghallgathassátok a másikat.

Agresszív vagy védekező viselkedést mutatunk

A kommunikációs problémák gyakran gyökereznek abból, ha az egyik fél felemeli a hangját. Ezt ugyanis a másik támadásnak érzékeli, amit hasonlóan agresszíven próbál kivédeni. Legközelebb tehát, ha gondod van, először vegyél egy mély levegőt, és próbáld meg nyugodtan tálalni a mondanivalód.

Elhallgatjuk a nyilvánvalót

Egyesek nehezebben fejezik ki az érzelmeiket, még ha egyértelműek is. Ez kommunikációs problémákhoz vezet, mivel partnerünk úgy érezheti, nem értékeljük igazán. Naponta ha csak egyszer közöljük párunkkal, hogy szeretjük, máris nagy fejlődést érhetünk el.

Sárkánykodunk mindenért

ad

Igazán nem szükséges minden apróságért hőbörögni. Ha minden egyes elmosatlan edény vita tárgyát képezi, párunk nem veszi komolyan, amikor végül fontos témákban szeretnénk dűlőre jutni vele.

Azt képzeljük, hogy párunk gondolatolvasó

Persze jobban ismer, mint bárki más, de ettől még nem olvas a gondolataidban. A kommunikációs problémák egyike tulajdonképpen a kommunikáció hiánya. Amennyiben nem mondod el, mi a baj, ne várd, hogy magától kitalálja!

Nem vállaljuk a felelősséget

Hajlamosak vagyunk a másik fél hibáztatására, anélkül, hogy bevallanánk, minden érmének két oldala van. Pedig a kommunikációs problémák megoldhatók, ha mindketten felvállaljuk a felelősséget és csapatként keresünk választ a gondunkra.

Nem vagyunk teljesen őszinték

Nem könnyű mindig őszintének lenni, főleg ha tudjuk, hogy olyan mondandónk van, amit a másik fél nem szívesen hall. Ugyanakkor ez az egyetlen módja annak, hogy egészséges kapcsolatot tartsunk fenn. Kerüld el a kommunikációs problémák zsákutcáját, és légy mindig nyitott és őszinte beszélgetőtárs! Tartsd be intelmeinket és meglátod, kapcsolatod is meghálálja majd!

(D.R.) A cikk forrása itt >>

Nem tudod, mit jelent az asszertív kommunikáció? Pedig neked is segíthet!

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>