Ezek a kis történetek is érdekelhetnek, mielőtt David Lynch fotókiállítására látogatsz

David Lynch
David Lynch

David Lynch Kis történetek című fotókiállítása március elsején nyitotta meg kapuit a Műcsarnokban. A legendás rendező, zenész és vizuális művész képein a tőle megszokott szürreális, felkavaró, egyben elgondolkodtató világképpel találkozhatunk.

Felismerhető rajtuk David Lynch személye és művészete, melyek egyediséget tükröznek és megértésre szólítanak fel. Összegyűjtöttünk néhány tényt David Lynch életéről és munkásságáról, amik segítségünkre lehetnek, hogy könnyebben befogadhassuk művészetét.

Újságot hordott ki

David Lynch támogatást nyert el az Amerikai Filmintézettől, hogy elkészítse élete első moziját, a Radírfejet. Az összeg azonban nem volt elég, hogy befejezze a filmet, így Lynch újságkihordásból finanszírozta a fennmaradó költségeket.

Hét éven át minden nap a Bob’s Big Boy gyorsétteremben evett

David Lynch a szokások és a cukor megrögzött megszállottja. Hét éven át minden egyes délután fél háromkor leült kedvenc gyorséttermébe, hogy csokoládé shaket és kávét igyon, méghozzá rengeteg cukorral. Bevallása szerint a cukortól az agya felpörgött és rengeteg új ötlete született, amiket az étterem szalvétáira jegyzett fel.

Dühkezelési zavarai inspirálták

A fiatal David Lynch dühkezelési problémával küzdött, melyet meditációval sikeresen orvosolni tudtak. A düh emléke azonban megmaradt, és A világ legmérgesebb kutyája című képregény sorozat megírására inspirálta. “A legmérgesebb kutyát a düh emléke ihlette. Többé már nincs bennem harag, inkább egy keserű életszemlélet. Nem tudom, honnan eredt a dühöm, és azt sem, végül hova tűnt”- nyilatkozta David Lynch.

A Kék bársony önéletrajzi ihletésű

David Lynch 1986-os klasszikusát a rendező gyerekkora ihlette. A film ugyanis egy éppen olyan kisvárosban játszódik, melyben Lynch is felnőtt. Kívülről idilli, a függöny mögött azonban sötét titkok rejtőznek. David Lynch testvérével rengeteg időt töltött a közeli erdőkben, egy este viszont előttük is lehullt a lepel a harmonikus látszatról. Egy meztelen, síró nő jött velük szemben az utcán, ez az emlék pedig egész életére rányomta a bélyegét.

Van humorérzéke

A rémálmok, a korrupció és a bűnözés ihlette fimljei után azt gondolhatnánk, hogy David Lynch egy sötét, depresszív személyiség. Ennek azonban a szöges ellentéte igaz. A valóságban ugyanis Lynch egy vidám ember, akit bármikor boldoggá lehet tenni néhány fánkkal és kávéval. Sőt, még a tréfától sem riad vissza! Egy terhességi teszt reklámjának forgatásán arra kérte a főszereplőt, hogy próbálja ki a tesztet. Eközben a stáb egy állapotos tagja is elvégezte, majd kicserélték az eredményeket. Így David Lynch a színésznő igazi reakcióját rögzíthette a kamerával.

Nem szeret a filmjeiről beszélni

David Lynch nem ad audio-kommentárt a filmjeihez, és magyarázni sem szereti őket. “Semmit nem szabad hozzáadni és elvenni sem. Egy film, egy könyv, egy festmény úgy kész és egész, ahogy van. A moziból kijőve az emberek meg akarják beszélni a filmet. Pedig a mozi nyelve sokkal kifejezőbb, mint a szavak. ”

(D.R.)                                                                                             A cikk forrása itt >>

Ha még nem hallottál Annie Leibovitzról, most megismerheted a fotósok királynőjét!

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>