Ezek a jelek mutatják, hogy nárcisztikus szülők neveltek fel

A nárcisztikus szülők megnehezítik gyerekük felnőtt életét
A nárcisztikus szülők megnehezítik gyerekük felnőtt életét

Gyerekként legtöbben felnéztünk a szüleinkre a támogatásukért, bátorításukért és szeretetükért. Sajnos nem minden gyerek kapta meg ezeket feltétel nélkül. Akik hiányt szenvedtek el, felnőttkorukra olyan nézeteket és viselkedésmintákat vehettek fel, melyek az ő gyerekeikre nézve sem jótékony hatásúak.

A nárcisztikus szülők gyermekei könnyen válhatnak érzéketlenné és lelketlenné, mely megakadályozza őket abban, hogy kapcsolódjanak másokhoz. Sok feldolgozatlan traumával és be nem gyógyult sebbel élnek együtt, emiatt pedig ők sem feltétlen tudják helyén kezelni az emberi kapcsolataikat. A nárcisztikus szülők átka az átvett nárcizmus, de szerencsére lehet ezen változtatni. Első lépésként fel kell ismerni, ha nárcisztikus szülők áldozatául estünk, így észrevehetjük azokat a mintákat is, amiket átvettünk tőlük.

Függtek tőled

Ha a szüleidtől gyakran hallottad, hogy „ne hagyj el, szükségem van rád, nem tudok élni nélküled”, akkor nagy eséllyel a nem megfelelő mintát látva nőttél fel. Megakadályoztak abban, hogy elkezdhesd a saját, független életedet, sőt, egyenesen rászoktattak, hogy minden szituációban az ő igényeiket tartsd szem előtt.

Bűntudatot keltettek benned

Érzelmileg zsaroltak, hogy az ő kényük-kedvük szerint cselekedj. „Annyi mindent megtettem érted, mindent feláldoztam a kedvedért” – hangoztatták gyakran. Cserébe azt az érzést keltették benned, hogy tartozol nekik. Márpedig egy szülőnek feltétel nélkül kell törődnie és adnia.

Csak akkor szerettek, ha kedvükre tettél

Nagyon könnyen visszavonták a szeretetüket, és ha véletlenül elbuktál valamiben, vagy cserben hagytad őket, máris fukarul bántak a kedvességgel. Lehet, hogy nárcisztikus szülők áldozata voltál, ha csak akkor érezted, hogy szeretnek, amikor valamit jól csináltál.

Nem tisztelték a határaidat

Nem sok magánéletet engedtek meg neked. Volt, hogy átkutatták a személyes dolgaidat. Gyakran tértek be a szobádba, amikor te nem voltál otthon. Sőt, sajnos olykor fel is használták ellened, amit találtak.

Versengtek veled

Mindig jobbak akartak lenni nálad, ha bármilyen sikerélmény ért téged, tettek róla, hogy őket még nagyobb érje, és a reflektorfény rólad rájuk irányuljon.

Gyakran hazudtak neked

A nárcisztikus szülők gyakran manipulálják gyermekeiket, a hazugságoktól egyáltalán nem riadnak meg. Sosem lehettél biztos abban, hogy nem egy általuk felállított csapdába sétálsz-e bele.

Nem törődtek az érzéseiddel

Gyakran érezted azt, hogy nem mesélhetsz az érzéseidről a szüleidnek, mert nem vennének komolyan, viccet csinálnának belőled, vagy esetleg visszaélnének a bizalmaddal.

Rád hárították a felelősséget

A nárcisztikus szülők képesek rendszeresen elhitetni a gyermekeikkel, hogy velük van a baj, még akkor is, ha ez nem igaz. Minden felelősséget áthárítanak, így keltve rossz érzést bennük.

Volt egy kiskedvencük

A nárcisztikus szülők előszeretettel választanak maguknak egy kedvenc gyereket, akihez hasonlítgatva újra meg újra degradálják többi gyermeküket. Továbbá szívesen neveznek ki fekete bárányt is a családban, így tiporva el gyermekük önbecsülését.

Nem viselték el a kritikát

Ha egy nárcisztikus szülő kritikát kap, azonnal robban. Gyakran sajnos fizikai bántalmazásig is fajulhat a helyzet, ugyanis a nárcisztikus szülők képtelenek befogadni bármilyen kritikát, mindent rögtön támadásként élnek meg.

Kifelé mást mutattak

A nárcisztikus szülők sokat törődnek mások véleményével (kivéve persze gyermekükével), így kifelé igyekeztek a tökéletes család képét kelteni. A kívülállók komoly figyelemmel vehették csak észre, ha valami nem stimmelt.

(M.F.)                                                                                           A cikk forrása itt >>

„Drága anyucikám, nagyon kérlek, ne verj meg!” – Bántalmazott gyerek voltam (1.)

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>