Ezek a dehidratáltság tünetei – Innen tudhatod, hogy gond van

Ezek lehetnek a dehidratáltság tünetei

Rengeteg ember számára jelent problémát a napi 3 liter folyadék fogyasztása – pedig a nyári kánikulában ez messze nem is elég, ennél sokkal többet kellene innod. Ha időnként te is furcsán érzed magad és nem tudod hova tenni a dolgot, bizony lehet, hogy vízhiányról van szó. Cikkünkből megtudhatod, hogy mik a dehidratáltság tünetei, milyen jelekre kell figyelned.

Miért olyan fontos számunkra a víz?

A szervezet alapvető működéséhez szükség van vízre, erről korábbi cikkünkben bővebben is írtunk. Ha többet szeretnél tudni róla, itt pótolhatod:

A víz fontossága szervezed számára – Ezért igyál többet!

És akkor mennyi az annyi? A napi vízfogyasztást általánosságban 3 literre lövik be, de ez egyénenként eltérhet. Ennél sokkal pontosabb meghatározás az, hogy testsúlykilogrammonként napi egy liter vízre van szükséged, sőt, a nagy melegben bátran adj hozzá plusz egy litert a kapott összeghez.

Honnan tudhatod, hogy nem iszol eleget? Figyeld a dehidratáltság tüneteit!

Tudtad például, hogy a fejfájást okozhatja a vízhiány is? Legközelebb, ha megfájdul a fejed, először a pohárért nyúlj, ne a gyógyszerért. Lehet, hogy egy nagy pohár víz megoldja a problémát.

Ugyanígy kevesen tudják, hogy a vízhiány okozhatja az éhség érzetét – főleg az édes ételek utáni sóvárgást – is. Ha egyébként nem lenne okod rá, hogy éhes legyél (mert nemrég ettél), ugyancsak próbálj meg egy nagy pohár vizet inni.

De nézzük a többi jelet is, a dehidratáltság tünetei ugyanis számos módon megjelenhetnek:

  • izomgörcs: a folyadék hiánya okozhatja, hogy az izmok közti idegi kapcsolatok nem jól működnek, ebből pedig görcs lehet
  • koncentrációs zavar: az agy működéséhez is vízre van szükség, ne csodáld, ha szomjasan alulteljesítesz
  • fáradtság, bágyadtság érzés: az előző után ezt már magyaráznunk sem kell
  • száraz bőr, kiszáradt ajkak: a bőrápolás alapszabálya, hogy nem elég kívülről, belülről is hidratálni kell – a víz ugyanis nélkülözhetetlen a rugalmas, üde bőrhöz
  • emésztési problémák, főleg székrekedés: a víz hozzájárul a belek hidratáltságához, így az emésztőrendszer működéséhez. Nélküle hamar emésztőrendszeri problémákat tapasztalhatsz

Nagyon fontos az is, hogy a dehidratáltság tüneteit tapasztalva fokozatosan növeld a vízmennyiséged. Ha eddig egy liter vízzel tengetted a napjaid, ne egyik napról a másikra triplázd meg az adagot, hanem kisebb lépésekben, folyamatosan növelve a mennyiséget.

Nem hagy alább a kánikula – Így védekezz a meleg ellen!

 

Forrás: Kolly Fitness blogja, Házipatika