Ez az egyik legjobb edzés nőknek, próbáld ki!

Erősítő edzés nőknek
Erősítő edzés nőknek

Amikor nőknek szóló sportolásról van szó legtöbbször az olyan tevékenységek kapják a legnagyobb figyelmet, mint az úszás,  a futás és a biciklizés. A nők esetében kevesebbszer említik meg az erősítő edzéseket. 

Ennek oka abban keresendő, hogy a nők sokszor félnek az erősítő edzéstől. Rossz kép él a fejükben ezzel kapcsolatban. Pedig sokkal több előnnyel jár, mint az elsőre gondolnánk.

Barátkozz meg a súlyzókkal!

Először is fontos letisztázni, hogy az erősítő edzéstől nem lesz senki férfiasan izmos. Erre nőként a hormonális korlátok miatt sincs esély. Ezt a régi hiedelmet elsősorban el kell felejteni. A súlyzós edzés például nemcsak, hogy sokkal formásabbá és feszesebbé tesz, hanem az egészségre is rendkívül jó hatással van.

Több izom több glükózt éget el

A tudósok szerint az erősítő edzés jelentősen csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát és csökkenti a testtömegindexet. A nagyobb izomtömeg nagyobb mértékben készteti felhasználásra a glükózt a szervezetben. Továbbá újabb bizonyítékok is alátámasztják, hogy megvédi a csontokat azáltal, hogy növeli a sűrűségüket. Ez rendkívül fontos az idősebb nők számára.

Erősítő edzés: sokat segítesz magadon

Ezek a hatások a erősítő edzés eddig kevésbé ismert előnyei közé tartozik. Egy széleskörű tanulmányban közel 36 ezer, 47-98 kor közötti nőt vizsgáltak meg. A nőknek egy kérdőívet kellett kitölteniük, amelyben meg kellett becsülniük, hogy körülbelül mennyi időt töltöttek súlyzós, erősítő edzéssel átlagban az elmúlt években. Az erősítő edzés mennyiségétől következtetéseket lehetett levonni az egészség állapotáról. Az eredmények azt mutatták, hogy azok a nők, akik rendszeresen végeztek erősítő edzéseket, azoknak nagyobb valószínűséggel volt alacsonyabb a testtömeg-indexük, nagyobb valószínűséggel táplálkoztak egészségesen, és kisebb valószínűséggel dohányoztak.

Csökken a cukorbetegség kockázata

Továbbá azok, akik azt állították, hogy valamilyen erősítő edzést végeztek az elmúlt években, a 2-es típusú cukorbetegség kockázata 30 százalékkal volt alacsonyabb. A szív- és érrendszeri betegségek kialakulása is 17 százalékkal volt alacsonyabb ebben az esetben, mint azoknál, akik nem végezték ezt a mozgásformát. Nem meglepő, hogy tovább csökkentette a betegségek kialakulását, ha ezt még kiegészítették valamely aerob mozgásformával. Azok, akik hetente legalább 120 percet végeztek aerob és erősítő edzést, azoknál 65 százalékkal volt alacsonyabb a 2-es típusú cukorbetegség kockázata, mint azoknál a nőknél, akik nem sportoltak ennyit.

A kutatások azt igazolják, hogy az erősítő edzés olyan egyedülálló előnyökkel jár az egészségre nézve, hogy itt az idő minden rossz nézetet feladni vele kapcsolatban. Végezz akár saját testsúlyos gyakorlatokat, akár kis súlyos edzéseket, az egészségedre mindenképp jó hatással lesz. A lényeg, hogy bátran állj neki. Nemcsak hogy jobban érzed majd magad a bőrödben, hanem az egészséged is nagyban meghálálja majd.

(H.N.)

A cikk forrása itt >>