Ez az 5 dolog minden egészséges párkapcsolat alapja

Az egészséges párkapcsolat alapja

Mindenki megérdemli az egészséges párkapcsolat felemelkedő érzését, ez veled sincs másképp. Ha problémák adódnak a pároddal való kapcsolatod során, akkor ismerd meg a következő 5 tippet, és gondolkodj el a mondanivalójukon.

1. Beszéd

Az összes egészséges párkapcsolat kézikönyv azzal kezdődik, hogy a legfontosabb a partnerek közötti rendszeres beszéd. Mégis sokan elhanyagolják ezt a területet, ha te is így teszel, akkor viszonylag egyszerűen változtathatsz ezen.

Egy új kapcsolatnál azért fontos a kommunikáció, mert mindketten elmondhatjátok, mit vártok el a másiktól. Itt már ütközhetnek az elképzelések, de apró engedményekkel gyorsan meg lehet találni a közös hangot. Több éves kapcsolatnál viszont azért kell hetente többször beszélgetni, mert így tudjátok feloldani a konfliktusokat. A ki nem húzott tüske idővel komoly ellenszenvvé alakulhat, ezen a területen az intelligens eszmecsere nagyon jól tud működni.

2. Tisztelet

A párod tiszteletben tartása a hosszútávon is sikeres kapcsolat alapja. Nem csak a szokásait és terveit kell figyelembe venned, hanem az érzéseit is, főleg az utóbbinál lényeges, hogy egy húron pendüljetek. Ne erőltesd rá az akaratod a másik félre, inkább tanulj meg hátrébb lépni egy lépéssel, és engedni neki. Természetesen az sem jó, ha mindig te vonulsz vissza, hiszen a másik oldalról neked is meg kell kapnod a tiszteletet. De az ereszd el-húzd meg játék hosszú távon biztosítja, hogy mindketten teljesnek tartsátok az életeteket, mégis legyen mozgástere a másik résztvevőnek is.

3. Határok

Egy egészséges párkapcsolatban normális dolognak kell lennie, hogy mindkettőtöknek vannak határai. Ezt ráadásul el is kell mondanotok egymásnak, különben feszültség lesz a vége. Ha van olyan dolog, amit nem szeretnél csinálni, vagy valamire ritkábban vágysz, akkor ezt hozd a párod tudomására. Szintúgy tudd meg, nála mik a határok, és ezeket te is tartsd tiszteletben. A közös programokat pedig ezeknek megfelelően szervezzétek meg, vagy ha valamelyikőtöknek kényelmetlen az adott dolog, akkor menjen el csak a másik fél.

4. Bizalom

A pároddal akkor lehetsz hosszú távon is együtt, ha tökéletesen megbíztok egymásban. Persze ez nem azonnal jön létre, hanem habitustól függően akár több időre is szükség lehet hozzá. Amint viszont kialakult ez a bensőséges kapcsolat, soha ne áruld el! A bizalmat csak egyszer lehet elveszíteni, mivel rendszerint többé már nem tér vissza. Még, ha a párod azt is mondja, hogy újra bízik benned egy elcsípett hazugság után, soha többé nem lesz olyan a helyzet, mint korábban. Az ilyen válság pedig a későbbiekben rendszeresen visszatérhet, és végzetes veszekedések alapjául szolgál majd.

5. Támogatás

Az életben mindketten sikeresek lehettek, ha támogató fél van a hátatok mögött. Akármilyen dologba is vág bele a partnered, támogasd, míg előnyére válik. Ugyanakkor tegyél meg mindent annak érdekében, ha ésszerűtlen, esetleg életveszélyes kalandokra vállalkozna. Nem akkor vagy tökéletes, ha bólogató Jánosként mindent a társadra hagysz, hanem amikor mindig a legjobbat akarod neki.