Európa, ahogy talán sosem láttad: végre a kisebbek is szóhoz jutnak

Egy tavaszi utazás megtervezése már időszerű
Egy tavaszi utazás megtervezése már időszerű

Nem is olyan tragikus, hogy a klasszikusokra (Párizs, Róma, Barcelona, London) kikerült a megtelt tábla. Végre fel lehet fedezni a kisebb, legalább ugyanolyan szép és izgalmas városokat, amelyek joggal versenyeznek a figyelmünkért, és amelyekben biztosan nem fogunk csalódni, ha egy-egy hosszú hétvégét szánunk rájuk. Annyit viszont muszáj legalább egyszer. 

Amint a legdermesztőbb téli hidegek odébbállnak, Európa szélesre tárja nyüzsgő városai és lélegzetelállító természeti kincsei előtt az aranykaput. És ugyan miért várna az utazás a tikkasztó nyári hónapokig, amikor kora tavasztól jóleső, napsütötte városi séták során, kávéházi teraszokon ücsörögve, túrabottal vagy múzeumi belépőkkel a zsebünkben fedezhetjük fel ezeket a szenzációs városokat és környéküket?

Mindjárt négy remek ötletünk is van – ezek családdal, kettesben, barátnőkkel vagy nagyobb csoporttal is élvezhetők, és legalább annyira büszkék rájuk a saját országaik, mint az agyon ajnározott sláger úti célokra.

1. Gdańsk (Lengyelország)

Miért jó ötlet? Gyönyörű óvárosa és macskaköves utcái, csodás palotái és hatalmas templomai vannak. Máig lüktető, történelmi kikötőváros múzeumokkal, kulturális rendezvényekkel, roskadozó cukrászdákkal és hangulatos kávézókkal. A várost a vízről is könnyedén felfedezhetjük: a vízi villamos, a tramwaj wodny a Visztulán kanyarog az utazókkal, és fontos látnivalókat is útba ejt.

Gdansk
Gdansk

Miben nagyon erős? Gdańskból bűn hazajönni borostyántárgyak és ékszerek nélkül, de lényegében képtelenség is: a város üzletei tele vannak velük. És mennyei mézboraik, helyi likőrjeik is kóstolásra várnak.

Tudtad? Gdańsknak népszerű tengerparti strandja is van, a Brzeźno, ami jó időben zsúfolásig megtelik, mégis kihagyhatatlan. Szép, tágas, és gyorsan elérhető a belvárosból.

Milyen ott az idő tavasszal? Az április még hűvös, de májusra már ragyog az ég, és bár túl meleg nincsen (maximum 15 fok körül, és még júliusban is közel a 20-hoz), városi sétához, vízi kiránduláshoz is kellemes, sőt ideális.

Hogyan érhető el? Budapestről 3-4 óra utazás alatt egy átszállással ott is vagyunk, a szobaárak barátiak, és rengeteg lehetőség közül választhatunk.

2. San Sebastián (Spanyolország)

Miért jó ötlet? Három meseszép strandja is van a filmfesztiváljáról is híres csodás baszk városkának, ahol azonban a hangulatos utcácskák és a széles sétányok mellett a legfőbb vonzerőt talán mégis a gasztronómia jelenti. San Sebastián azonban amellett, hogy az egy főre jutó Michelin-csillagok tekintetében nincs párja, nem csupán a csúcskonyha híveinek ajánlható. Az itteniek élete állandóan az étkezések körül forog, a baszk konyha pedig a spanyoltól eltérően meglepően közel áll a magyar ízléshez, csak természetesen sokkal több hallal és tengeri fogással.

San Sebastian
San Sebastian

Miben nagyon erős? Azért nem csak a hasukra gondolnak állandóan San Sebastián lakói: idén már a 66. alkalommal rendezik meg a nemzetközi filmfesztivált, és 2016-ban Európa kulturális fővárosa is volt az óceánparti ékszerdoboz. Anélkül azonban kár lenne hazatérni, hogy a helyi, a tapasnál is kisebb pintxókat vagy a híres bort, a txakolit meg ne kóstolnánk.

Tudtad? A baszk nyelven Donostiának nevezett város annyira közel fekszik a határhoz, hogy a repülőtér kifutópályája után, a folyó túlpartján már Franciaország van.

Milyen ott az idő tavasszal? Az óceán közelsége miatt ne számítsunk spanyolosan forró és száraz időre, az április 15 fok körüli levegővel, de naposabb időszakokkal vár, májusban pedig pár fokkal melegebb, de némileg csapadékosabb az idő. Városi barangoláshoz ideális.

Hogyan érhető el? Budapestről viszonylag könnyű az utazás, a legegyszerűbben Barcelonán át közelíthetjük meg a várost, de madridi átszállással vagy Santanderbe repülve is elérhető. A szobaárak nyáron és fesztivál idején magasabbak, de szezonon kívül vagy a várostól távolabb találhatunk barátibb árakat.

Hangolódj az utazásodra a legjobb külföldi zenékkel!

3. Lyon (Franciaország)

Miért jó ötlet? Franciaország harmadik legnagyobb városának meseszép környéke és káprázatos fekvése van: a Saône és a Rhône összefolyásánál fekvő Lyon friss, eleven, a rengeteg diáknak köszönhetően nyüzsgő és nem túl drága hely. A reneszánsz óváros szövevényes átjárói, a folyóparti piac, a kecses hidak kiadós csavargásra csábítanak, az utazás megfáradt szereplőjét pedig remek sajtok, a közeli borvidékek nedűi és a helyiek által is látogatott családias vendéglők várják.

Lyon
Lyon

Miben nagyon erős? Röviden: mindenben. A védett nemzeti parkok ölelésében fekvő városból két óra alatt a legszuperebb síterepekre vagy a legjobb strandokra lehet eljutni, a hangulatos óvárosban megrendezett Fény Fesztivál messze földön híres, a helyi konyha az ország egyik legjobbja. Lyon egyszerre modern és antik, nyugis és pörgős. És tavasszal nagyon él.

Tudtad? Az akadálymentesítés egyik mintavárosa: az Európai Fogyatékosügyi Fórum és az Európai Bizottság Access City (hozzáférhető város) díját toronymagasan Lyon nyerte. És síterepekben is kiemelkedő: a város közelségében rengeteg kiváló pályát találni, néhányhoz ingyenes síbusszal is eljuthatunk. Ja, és ne feledjük, Lyon a mozi szülővárosa is, itt forgott az első Lumière-film 1895-ben.

Milyen ott az idő tavasszal? Április–májusra már nagyon szép idő van, akár 15–20 fok, sok-sok napsütéssel.

Hogy érhető el? Bár itthonról akár közvetlen járattal is könnyedén, 2 óra alatt elérhető, de ha esetleg egy nagyobb körút részeként érkezünk, az élményért feltétlenül próbáljuk ki a francia szupervonatot, a TGV-t, amely a 465 kilométerre fekvő Párizsból 1 óra 50 perc alatt repíti ide az utasait.

4. Vilnius (Litvánia)

Miért jó ötlet? Tökéletes úti cél, ha tényleg csak két-három napunk van. Ennyi idő alatt bőven meg tudjuk tekinteni a nevezetességeket, akiknek pedig a templomok a gyengéi, külön is örülni fognak: Vilnius tele van velük. A vörös téglás Szent Anna-templom az egyik leghíresebb és leggyönyörűbb, de a várhegy vagy a 30 kilométerre fekvő Trakai várkastély is kihagyhatatlan. Az óváros Vilniusban is magával ragadó, a bohém városrész, a hippinegyed pedig nagyon népszerű az utazók körében. Ahogy Gdańskból, innen sem fogunk tudni hazaindulni egy nagyobb rakomány borostyán nélkül: a helyiek szinte mindent elkészítenek belőle.

Vilnius
Vilnius

Miben nagyon erős? Rengeteg kávézó, falatozó, étterem csalogatja a turistákat, a céklás és halas helyi ételek nagyon meggyőzőek, bár aki a kaprot nem szereti, nehéz dolga lesz. Külön ki szokták emelni, hogy Vilniusban – úgy általában – barátságosak az árak, és korrekt a szolgáltatás.

Tudtad? Amiben a litván főváros szinte világbajnok: rengeteg lelkiismeretesen gondozott park és zöldterület segíti a várost lélegezni, aminek nemcsak az ott élők, de a nagy sétáktól megfáradt utazók is örülnek. És ha a helyiek kedvében akarunk járni egy kicsit, a kosárlabdázóik nevének és sikereinek emlegetésével garantált jó pontokat szerezhetünk.

Milyen ott az idő tavasszal? Április–májusban már 10–15 fokos, csupa napsütéses időt is kifoghatunk.

Hogyan érhető el? Egy átszállással 4-5 óra alatt érhető el Budapestről, és szimpatikusabbnál szimpatikusabb szállások közül válogathatunk.

(x)