Este vagy reggel kellene zuhanyozni?

Az esti és a reggeli zuhanyozásnak is megvan a maga előnye
Az esti és a reggeli zuhanyozásnak is megvan a maga előnye

Talán nem mindennap ugyanabban a napszakban zuhanyozol, de az emberek többsége egyöntetűen vagy az estéket, vagy a reggeleket preferálja a mosakodásra. Mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai, lássuk ezeket!

Reggeli zuhany

A reggeli zuhany segíthet az ébredésben. A zuhany alatt állva gondolatainkat megszakítás nélkül a napunk eltervezésére fordíthatjuk, ez pedig jót tesz a mentális egészségünknek. Meditációval, relaxációval indítani a napot semmiképpen sem sülhet el rosszul. Az életmódunk dönti el, a nap melyik szakaszában zuhanyozunk, sokan például azért választják a reggeleket, mert edzeni is reggel járnak, így nem marad sok választásuk.

Esti zuhany

A szennyeződéseket és az allergéneket az ágyba fekvés előtt moshatod le magadról, mely mindenképpen óriási előnyt jelent. Ha nem szabadulsz meg tőlük este, és együtt alszol velük az éjszaka, az az egészséged rovására mehet. Ráadásul, ha napközben különböző kozmetikumokat használsz – akár sminket, akár parfümöt –, azokat mindenképpen érdemes lemosnod magadról még alvás előtt. Az ágyban 7-9 órát is eltöltesz az éjszaka alatt, így igazán nem mindegy, milyen kórokozókkal fekszel be oda.

A kutatók választanak

A szakértők az esti zuhany mellett teszik le a voksukat, ugyanis szerintük az a legfontosabb, hogy szennyeződések nélkül, tisztán feküdjünk be az ágyunkba, melyben órákat töltünk el.

Persze mindenki életmódja más rutint igényel, a kutatók viszont azt javasolják, inkább zuhanyozzunk egy nap kétszer, mintsem kihagyjuk az esti fürdést. Reggel elég csak 1-2 percre beállni a zuhany alá, ez segíthet serkenti a vérkeringést, és felébreszteni a szervezetünket.

Végül úgyis mindenki a legjobb belátása szerint dönt, és a személyes kényelmet helyezi majd előtérbe, mégis fontos tisztában lenni mind az esti, mind a reggeli zuhany előnyeivel.

(M.F.)                                                                                           A cikk forrása itt >>

Midet mosod meg először zuhanyzás közben? Válaszolj, ha mersz!

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>