Érzelmi manipuláció a kapcsolatban – Így tesz tönkre a gaslighting

Az érzelmi manipuláció egy fajtája: gaslighting

Világszerte rengetegen szenvednek bántalmazó kapcsolatban. Nem csak akkor beszélünk bántalmazásról, ha fizikai erőszakra kerül a sor, egyetlen hajszálad se kell, hogy görbüljön ahhoz, hogy lelkileg teljesen kifacsarjon egy kapcsolat. Erre képes az érzelmi manipuláció, amitől alapjaiban kérdőjelezed meg saját magad. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan működik a gaslighting.

Mit jelent a gaslighting?

A kifejezés az érzelmi manipuláció egy formájára utal, ami főként párkapcsolati szinten jelenik meg. Hatására az áldozat megkérdőjelezi saját gondolatait, véleményét, akár még magáról alkotott képét is.

A hatalmi játszmák folyamán a bántalmazó célja mindvégig az, hogy neki lehessen igaza, hogy csak az általa megalkotott valóság nyerhessen. Ennek érdekében akár maga is létrehoz szituációkat, csak hogy a végén győztesen kerülhessen ki belőle.

A fenti leírásból talán már érzed is, hogy komoly lelki bántalmazásról van szó, ami egyes esetekben akár fizikai bántalmazásba is átcsaphat. Talán éppen azért olyan nehéz azonban tetten érni, mert a lelkileg és verbálisan bántalmazó párkapcsolatokkal még mindig nem törődünk eléggé.

Ha többet szeretnél tudni róla, nézd meg az 1944-es Gázláng (Gaslight) című amerikai filmet, amiről a jelenség a nevét is kapta.

Honnan tudhatod, hogy érzelmi manipuláció áldozata vagy?

Miután kézzel fogható jelei nincsenek a gaslightingnak, hajlamosak vagyunk lekicsinyelni a problémát. “…hiszen egy ujjal sem nyúlt hozzá” – gondoljuk, pedig a felszín alatt nagyon súlyos gondokat okoz az áldozatban az érzelmi manipuláció.

Egy hazugság, ha elég sokszor mondogatják, igazzá válik.” – mondta Lenin, és éppen így is van a gaslighting során. Az áldozat idővel elhiszi a neki bemutatott hazugságokat, és emiatt saját magát kérdőjelezi meg. Végeredményben saját identitása kerül válságba.

Sok áldozat érzi ugyan, hogy valami nem stimmel, de nem tudja megmondani, hogy mi lehet az. Érdemes ezért figyelned a jelekre:

  • párod mellett gyakran eltűnődsz rajta, hogy vajon túl érzékeny vagy-e
  • párod rendszeresen felhívja a figyelmed a hibáidra
  • gyakran bizonytalannak, döntésképtelennek érzed magad
  • úgy érzed, minden, amit teszel, valahogy rossz
  • rendszeresen bocsánatot kérsz tetteidért, szavaidért
  • gyakran magyarázkodsz, mentegetőzöl párodnak és szeretteidnek (talán épp a párod miatt)
  • elszigetelődsz barátaidtól, szeretteidtől
  • sokat szorongsz

Ha ezeket olvasva magadra ismertél, jó eséllyel vagy te is érzelmi manipuláció áldozata. Következő cikkünkben tipikus mondatokat is bemutatunk, valamint elmondjuk, hogyan tehetsz az érzelmi manipuláció ellen és nyerheted vissza önmagad.

Önmagunk becsapása egy nárcisztikus férfi szerelme?

Forrás: Healthline, Brides, VeryWellMind