Erre ügyelj, hogy az adventi készülődés ne a stresszről szóljon

Így lehet az adventi időszak stresszmentes!

El se hisszük, de hétvégén már advent első vasárnapját üdvözölhetjük. Ezzel pedig eldurran a rajtpisztoly is, és megkezdődik az idővel és feladatokkal való verseny, amit adventi készülődésnek nevezünk. Azért, hogy idén tényleg átjárhasson az ünnep szelleme, és ne a stresszről szóljon a következő hónap, összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot. Fogadd meg őket!

Így lesz stresszmentes az adventi készülődés

Adj lejjebb a tökéletességből! Az emberek fejében az a tévhit él, hogy a karácsonynak tökéletesnek kell lennie – talán mert a szórakoztató iparból ez sugárzik. De az ünnep messze nem a tökéletes fáról, a Michelin-csillagot érdemlő menüről vagy a gyönyörűen csomagolt ajándékokról szól, hanem az együtt töltött időről. A tökéletességre való törekvés a legnagyobb stresszfaktor, amit saját magadnak állítasz fel – engedd is el tehát!

Írj listát és priorizálj! Keresd össze előre, hogy kinek milyen ajándékot kell beszerezned és állíts össze vásárlási listát a menühöz, a dekorációhoz is. És itt jön a nehéz feladat: tartsd is be! Ezzel megelőzheted, hogy elszálljanak a költségek vagy hogy elkapjon az impulzusvásárlás. Közben pedig követheted is a listát, így láthatod, hogy haladsz a feladatokkal.

Oszd be az időd! Egy hónapod van még karácsonyig, egy kis szervezéssel tehát minden bele fog férni az idődbe rohanás nélkül. A fenti listához írj tehát időrendet is, amivel nyugodtan haladva is mindennek a végére fogsz érni. Kérj bátran segítséget is! Ossz ki teendőket párodnak vagy a gyerekeknek is, hogy kivegyék a részüket a teendőkből. Ezzel ráadásul őket is bevonod a készülődésbe, és együtt hangolódhattok az ünnepekre.

Alakíts ki self-care rutint

Az adventi készülődés lelkileg és testileg is megterhelő lehet, hiszen rengeteg a teendő, és az ünnep közeledtével egyre nagyobb a nyomás rajtad. Idén csináld máshogy, és az ünnep nem csak a családod, de a számodra is öröm lesz!

Alakíts ki reggeli / esti rutint! Ha van valami, amiért érdemes felkelned reggel 10 perccel hamarabb, hát ez az. A reggeli rutinod segít ráhangolódni a napra, összeszedni a gondolataid és tudatosabban tenni a mindennapi dolgaid. Este pedig épp a fordítottja történik: lecsillapíthatod az elméd, megnyugodhatsz és minőségi alvást idézhetsz elő vele.

Adj magadnak énidőt! Az énidő a lelki egészség egyik fontos alapköve, az adventi időszak alatt pedig különösen nagy szükséged lesz rá. Építs be a naptáradba rendszeres időszakokat, amikor leteszel minden teendőt és feltöltődsz. Ilyenkor ne arra gondolj, hogy mi minden vár még rá, csak kapcsolj ki teljesen és pihenj. Meglátod, hogy utána újult erővel és sokkal több kedvvel / energiával vágsz bele a készülődésbe!

Több hasznos tippet is szeretnél? Olvasd el korábbi cikkünket is:

Hogyan csökkentheted a karácsonyi stresszt?

Kiemelt kép forrása:
Woman photo created by karlyukav – www.freepik.com