Erre figyelj oda medence telepítés előtt!

Ideje elgondolkodni a medence telepítés kérdéseiről, hamarosan itt a nyár!
Ideje elgondolkodni a medence telepítés kérdéseiről, hamarosan itt a nyár!

A medence szuper dolog, de nem árt átgondolni, valóban akarjuk-e! Van elég helyed egy medencének? Van arra időd és energiád, hogy végigcsináld a kiásás, kőműves feladatok és a rendrakás procedúráját? Számoltál a járulékos költségekkel? 

Fenn tudod majd tartani az elkészült kerti medencét, vagy csak áll majd benne az algás víz? A víz felfűtését, folyamatos tisztítását meg tudod oldani? Hogyan tudod megoldani? Ezekre a kérdésekre tudnod kell a pontos választ, mielőtt kerti medencét telepítesz.

Mennyibe kerül a kerti medence telepítés?

Egy medence telepítése sokkal nagyobb költség, mint megvásárolni egy felfújható vagy egy merev falú darabot. A medence kiásása, a föld elszállíttatása, majd a medence gépészeti, vízszerelési feladatainak elvégzése, a medence burkolatának felrakása jelentős összegű munkadíjat jelent. Könnyen lehet, hogy ez utóbbiak vetekszenek az anyagköltséggel.

Feszített víztükör vagy süllyesztett változat?

Biztosan láttál már olyan medencét, melynél a víz szintje megegyezik a talajszinttel, pontosabban túlfolyik. Ez az úgynevezett feszített víztükör, ami mostanában kezd közkedveltté válni Magyarországon. Egyre többen választják a süllyesztett változat helyett, mert sokkal esztétikusabb és luxus hatást keltve igazi dísze lehet a kertnek. Esztétikai előnyén kívül jelentős érv mellette a kisebb mértékű hullámzása.

A süllyesztett víztükrű medencénél a benne keletkező hullámokat erőteljesen veri vissza a medence fala, míg a feszített víztükörnél alig érezhető vízmozgást tapasztalhatunk. Sajnos a szebb és hullámoktól mentesebb változat azonban drágább, nagyobb helyigényű. Ha már tudod, hogy mekkora medencét szeretnél, akkor feszített víztükrű megoldás esetén rá kell számolnod körbe minimum 30 centimétert, mert az kifolyó víznek telepíteni kell kiegyenlítő tárolót, valamint az ilyen típusok gépészetéhez is nagyobb helyre van szükség.

Lehet, hogy így már nem is fér el kertedben, vagy kisebb űrtartalommal kell beérned. Mivel nagyobb a vízfelületnek gyorsabb a párolgása és gyorsabban is hűl, mint a süllyesztett medencék, így fenntartási költségét tekintve is luxuskategóriának számít átlagos fizetés vagy nyugdíj mellett.

A fedett változatnak vannak előnyei

Természetesen a költségeket alapjaiban határozza meg a medence mérete is. Ha hosszú távon spórolni szeretnél a medencefűtéssel, akkor érdemes medencefedésen is elgondolkodnod, ami lassítja a víz kihűlésének folyamatát, valamint kisebb párolgást és alacsonyabb mértékű szennyeződést biztosít. Külön jó pont a medencefedésnek, hogy korábban megkezdheted a fürdőzést, és még jóval szezon után is vígan pancsikolhatsz anélkül, hogy a gatyádat is elfűtenéd a meleg vízért.

Milyen medenceburkolat közül választhatok?

A kerti medence telepítésekor nagy kérdés, hogy milyen burkolatot választasz. Csempék, mozaikok és fólia is rendelkezésedre áll, ezeken belül pedig hatalmas a választék. Manapság a különböző mozaikburkolatok és a fóliázás a legnépszerűbb. Előbbi azért, mert roppant változatos és csodaszép végeredményt kaphatsz. A második megoldás pedig azért, mert gazdaságos, ráadásul roppant könnyen kezelhető.

A csempék közül az átlagos uszodai fehér vagy kék csempelapok mellett ma már éppen olyan széles formai és színválaszték érhető el, mint a falicsempék között. A mozaikok világa pedig még ennél is gazdagabb. Többféle anyag, többféle szín és típus kapható. Csak néhány a hosszú listáról: üvegmozaik, kőmozaik, kerámia mozaik, fém mozaik, körmozaik, hexagon mozaik, de egyedi mozaikozás készíttetésére is van lehetőség. Többek közt csodálatos mintázatot, színátmenetet, tükröződő ragyogást, vagy épp mediterrán melegséget lehet elérni velük.

A medence fóliázása gyorsabb, költséghatékonyabb megoldás, és a későbbiekben könnyű tisztíthatóságának előnyét is élvezheted, ha mellette döntesz. Többféle megoldás közül választhatsz itt, de jelenleg koránt sem akkora a választék, mint a mozaikoknál vagy csempéknél. Ha azt gondolod, hogy a fóliaburkolat kevésbé időtálló, tévedsz. Az anyag minősége és vastagsága adja strapabírását és sokat elárul a tény, hogy uszodai medencéket is készítenek fóliázással. Nyilvánvalóan neked, a kerti medencédbe nem kell olyan vastagságú fólia, mint egy strand vagy uszoda esetén, de arra mindig figyelj, hogy minőségi anyagból készüljön, és szakember végezze a burkolást!

Homokszűrős vagy papírszűrős vízforgató?

A medencével rendelkezők között sincs teljes egyetértés a vízforgató típusával kapcsolatban, holott számszerűsíthető adatokkal megmondhatjuk, milyen medencéhez, melyik berendezés a legalkalmasabb. Az átlagos papírszűrős vízforgatót olcsóbban vásárolhatod meg, ám hosszú távon egyrészt drágábban jössz ki, másrészt nem biztos, hogy megfelelően tisztítja medencéd vizét. A papírszűrős vízforgató inkább a kisméretű, szétszerelhető vagy felfújható medencékhez alkalmas. Ha egy telepített kerti medence vizét próbálod megszűrni vele, akár hetente cserélheted a szűrőbetétet. Igaz, hogy egyetlen szűrőbetét nem kerül horribilis összegbe, azonban heti, vagy akár csak kétheti cserével számolva éves szinten magasra rúg a végösszeg.

A homokszűrős vízforgató hatalmas mennyiségű vizet képes megtisztítani anélkül, hogy ki kellene cserélni a benne lévő kvarchomokot. Igaz, hogy megvásárlásakor nagyobb összeget kell otthagynunk, de hosszú távon, a ritkább homokcsere miatt gazdaságosabb. A homokszűrő mellett szól még az a tény is, hogy nagy mennyiségű víz gyors és kifogástalan megtisztítására csak ez alkalmas. A homokon keresztülhaladó víz tökéletesen szűrt, tiszta állapotban jut vissza a medencébe, míg a papírszűrőnél, ha jelentős a vízmennyiség, lehetnek minőségi problémák. A papírszűrőt sem kell temetni, mert kisméretű medencékhez ez is megfelelő.

Kerti medence fenntartási költségei

A medence telepítés költségei után a medence folyamatos fenntartására is pénzt kell áldoznod. A vízforgató árammal működik, a víz felfűtésére is a legtöbb helyen áram szolgáltat energiát. Néhanap le kell cserélned a vizet, így a közműszámláid magasabbak lesznek. A medence folyamatos víztisztító, fertőtlenítő szereket igényel, amelyek éves szinten említésre méltó összeggel gyarapítják kiadásaidat. Medence telepítés előtt számolj a legtöbb tényezővel, hogy később ne érjen meglepetés!

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>