Erre az öt szabályra figyelj, ha csúszós utak fogadnak odakint!

A csúszós utak más vezetési stílust igényelnek
A csúszós utak más vezetési stílust igényelnek

Beköszöntött a fagy, bármikor rákezdheti a hóesés vagy az ónos eső. Télen merőben mások az útviszonyok, legtöbben mégis a megszokott nyári rutin szerint vezetnek. A csúszós utak miatt balesetek könnyen történhetnek, megéri odafigyelni néhány jó tanácsra. Emberi életek múlhatnak rajtunk. 

Télen a legrutinosabb sofőröknek és jobban kell ügyelniük, hiszen a csúszós utak miatt bármikor könnyedén elveszthetjük egy pillanatra az irányítást az autó felett. És elég is egyetlen pillanat ahhoz, hogy bekövetkezett a baleset.

1. Óvatosan kezeljük a pedálokat!

Ha hirtelen fékezünk, vagy gyorsan adunk gázt, könnyen elveszíthetjük a kontrollt. A csúszós utak miatt nem úgy reagálnak a sebességváltásra a járművek, ahogyan azt elvárnánk tőlük. Ha le kell lassítanunk, vegyük le lábunkat a gázpedálról és hagyjuk, hogy természetesen menjen végbe a folyamat. Ha hirtelen kell fékeznünk, akkor is inkább finoman tegyük!

2. Figyeljünk a sebességre!

Most nem a táblák által előírt sebességkorlátra kell gondolni. Télen erősen javasolt a megszabott értéknél kevesebbel hajtani. Csak mert egy autó tud gyorsan menni, nem jelenti azt, hogy kötelező is száguldania. Minél nagyobb a lendületünk, annál nagyobb az esélyünk arra, hogy megpördülünk a csúszós utak miatt.

3. Hagyjunk távolságot!

Senki sem szereti, ha túl közel megy hozzá a mögötte lévő autó. Hóesésben érdemes fokozottan odafigyelni a követési távolságra. A szakértők szerint havas időben nyolc-tíz másodperccel kell lemaradnunk az előttünk lévő autótól, így megelőzhető több egymásba csúszás is.

4. Csak semmi pánik!

Nem szabad rágörcsölni a necces helyzetekre és kerülendők a hirtelen mozdulatok is. Bízzunk az ösztöneinkben! Ha úgy érezzük, túl csúszósak az utak, menjünk lassabban a külső sávban, és ne törődjünk a türelmetlenkedőkkel! Első és legfontosabb, hogy mi magunk biztonságban érezzük magunkat a volán mögött.

5. Csak az a vezetésre figyelj!

Az autóban való telefonhasználat most aztán tényleg tilos. Fokozott figyelmet igényel a vezetés a csúszós utak miatt. A rádiót is bátran halkítsuk le, és az élet nagy dolgait sem biztos, hogy a hóesésben kell kitárgyalnunk.

(M.F.)

A cikk forrása itt >>

Tényleg rosszabbul vezet egy női sofőr?