Érdekes karácsonyi szokások a világban

Karácsonyi szokások a világban

Már az ajtóban kopogtat a Karácsony. Nálunk magától értetődőek a szokások, a karácsonyfa díszítése, ajándékozás és nagy családi lakomák nélkül el se tudjuk képzelni az ünnepet. De nem mindenhol ünneplik ugyanígy, vannak számunkra érdekes és furcsa karácsonyi szokások a világban. Ismerj meg néhányat!

Karácsony a világ körül

Gondolnád, hogy a világ 160 országában ünneplik a karácsonyt? A legnagyobb keresztény ünnepet egyaránt várják a gyerek – és a felnőttek – itthon, az Egyesült Államokban vagy éppen Jordánia egyes részein. Azonban a muszlim, buddhista, hindu országokban nem bír különleges jelentőséggel december 24-e, így például Thaiföldön, Törökországban vagy Algériában sem ünneplik.

De ebben a 160 országban is bőven akadnak különbségek a karácsonyi hagyományok terén.

Karácsonyi szokások a világban

Spanyolország

Spanyolországban a Nochebuena, azaz Szenteste fontos családi ünnepnek számít, ám ez kimerül a családi vacsorában és jó kedvű beszélgetésben. Az ajándékozás ugyanis nem decemberben történik, hanem január 6-án. Ez a “día de los Reyes Magos“, amikor a gyerekeket ajándékokkal lepik meg. A Día de los Reyes Magos kicsit hasonlít a nálunk december 6-án tartott Télapóra, ám érdekesség, hogy nekik az ajándékokat a Három királyok hozzák – és mindenki kap, nem csak a jó gyerekek. 😉

Ausztrália

Mivel Ausztráliában a karácsony ünnepe nyárra esik, náluk kicsit máshogy zajlik az ünnep. A rokonok itt is összegyűlnek, ám a melegre való tekintettel szívesebben ünnepelnek a kertben, egy barbecue party keretében. Sokan már reggel az óceán felé veszik az irányt családostul és az egész napot a parton töltik piknikezéssel.

A Nagy-Britanniából útjára indult Boxing Day itt is fontos része a karácsonyi hagyományoknak. A december 26-án tartott ünnepen már jellemzően nem csak a családtagok, de barátok gyűlnek össze egy közös ünneplésre. Ezen a napon népszerű sportesemények is zajlanak, mint például yacht verseny vagy krikett meccs.

Kolumbia

Kolumbiában a karácsony leginkább egy heteken át tartó, óriási bulihoz hasonlítható. December 7-én, a Día de las Velitas (a gyertyák napja) alkalmával az emberek feldíszítik otthonaikat, és az utcákat is dekoratív fények töltik meg. A családok az utcákra özönlenek és gyertyák százait gyújtják meg. Emellett csodás tűzijátékokat is rendeznek a városokban.

A karácsonyt megelőző 9 napban a rokonok sorra vendégül látják egymást és jókat esznek-isznak. A  hagyomány szerint ezeknek az estéknek a közös imádkozás a célja, de a kevésbé vallásosak inkább csak remek programként tekintenek rájuk. December 24-én aztán késő éjszaka hozza a Jézuska az ajándékokat, ezért a gyerekek igyekeznek minél tovább fent maradni.

Érdekesség, hogy december 26-a Kolumbiában is ünnepnek számít, de ők egészen másképp ünnepelnek. A Día de  los Inocentes leginkább a nálunk április elsején tartott bolondok napjához hasonlítható.

Forrás: Why Christmas

A legfurcsább karácsonyi szokások (1.)