Érdekel még a párod? Törődtök eleget egymással? – Olvasói levél

50 felett már mindenre oda kell figyelnünk
50 felett már mindenre oda kell figyelnünk

Akár fiatalok, akár idősebbek vagyunk, észrevehetjük a mindennapokban, hogy az emberi kapcsolatok is megváltoztak. Sok minden hiányzik, ami régen megvolt, normális volt: a tisztelet, a megbecsülés, egymás segítése. Olvasónk, Ildikó írta le gondolatait az összetartozásról, mit jelent mindez 50 felett.

Az egymás iránti figyelmetlenség napjainkban „divatossá” vált. Ráfoghatjuk ezt a kevés időnkre, elfoglaltságunkra, teendőink végeláthatatlan sorára. A mindennapi életünk forgalmas rohanása közepette és a túlterheltség mellet könnyű figyelmen kívül hagyni partnerünket, annak érzéseit, vágyait, testi-lelki szükségleteit.

Folyamatosan a következő napra, napokra, hetekre és hónapokra vonatkozó hosszú teendők listájára gondolunk, anélkül, hogy odafigyelnénk egymásra.

De hogyan tudnánk megmutatni a párunknak, hogy fontos nekünk, hogy szeretnénk vele több időt eltölteni? Mért olyan nehéz elérni ezeket napjainkban? Komoly kérdés! Nézzük meg néhány egyszerű módját annak, hogyan fejezhetjük ki érzelmeinket, szeretetünket, és azt, hogy érdekel még minket a párunk.

Mondjuk meg neki!

Semmi sem mutatja jobban, hogy érdekel minket valaki, mint amikor kimondjuk, hogy „hiányzol, szeretlek”. Bár nem csak a szavak, a sóhajok is jelzik, hogy a másik személy ott van mellettünk. Annak érdekében, hogy érzelmeinket megértsék, a másikat egyszerűen csak keressük meg, fogjuk kézen és mosolyogjunk rá. És még ennél is fontosabb, hogy cselekedettel is megmutassuk ezt neki.

Hallottál már arról, hogy a tettek hangosabban beszélnek, mint a szavak?

Ez együttesen ad egy biztonságérzetet, hogy fontosak vagyunk egymásnak.

Születésnap

Talán furcsának tűnik, de nem csak a gyerekek örülnek, ha valaki megemlékezik a másik születésnapjáról. Ide tartozik az is, hogy észben tartsuk ezeket a fontos dátumokat. Nem a nagy ajándékozás céljából, hanem mert az az ő napja. Ha ez eszébe jut a másiknak, akkor fontos a számára.

Egyik kolléganőm említette, hogy a férje születésnapjára mindig valami hasznos dolgot vásárolt, mosógép, tűzhely, egyebek. Míg végül kitört belőle, hogy nem akar több olyan dolgot kapni, ami nem csak hozzá kapcsolható, ami nem csak neki szól. Akkor inkább semmit ne kapjon, elég a felköszöntés. Nem az ajándékozáson múlik az egész, hanem a figyelmességen.

Pozitívan beszéljünk egymásról!

A pozitívség fertőző, de a negativitás is. Milyen jól esik reggel, napközben, vagy a nap végén egy kedveskedő mosoly. Bátorító és felemelő érzés. Beszéljünk mindig pozitívan a másikról. Jó színben tüntessük fel minden helyzetben. Sokban hozzájárulhatunk az ilyen figyelmességgel a reményhez, a jelenlegi megbecsüléshez és a jövőbeni célok meghatározásához. Ezek jól hatnak a kapcsolatok többségére, a másik személyre, és egymásnak világítótornyai lehetünk a hétköznapok szürkeségében.  Mindenkinek szüksége van a szerető támogatásra.

Küldj egy üzenetet a nap közepén!

A technika bűvkörében élünk, itt a lehetőség ennek pozitív kihasználására! Úgyis a kezünkben tartjuk egész nap a mobilunkat, hát tessék! Ha túlterhelt, csalódott, fáradt vagy dühös valaki, feldobhatjuk kapcsolatunkat azzal, ha kap egy szép üzenetet, egy különleges megjegyzést, egy kis kedveskedést. A gifek, smile-ik jól esnek, a frusztráló napok közepén főleg.

Mindenki szereti tudni, hogy értékes a másiknak.

Azt hiszem, mindenki arcán mosoly fut végig, ha tudja, hogy valaki gondol rá. Még jobb, ha az üzenet enyhíti egy pillanatra a stresszes napot, és akár jobbra fordítja azt.

Rajzoljunk mosolyt partnerünk arcára, akár a nap közepén! Érezze, hogy szeretik, értékelik. Te leszel az, akivel a biztonság és a bizalom felé fordul a jövőben. Ezzel a technikai aprósággal megerősíthetjük a kapcsolatunkat, minden beírt szóval, minden elküldött képpel.

Köszönd meg!

Mikor mondtad utoljára, hogy köszönöm? Köszönöm az édesanyák fáradalmait, a háztartás rendben tartását, az elkészített ételeket, a mosás-vasalást. A napi erőfeszítéseket, hogy minden jól működjön. Az apák koránkelését, munkába menését, miközben eltűnik a családjukkal töltött idő. Ez csak néhány egyszerű felismerés és elismerés a párok részéről.

Arra törekszünk, hogy több legyen, mint 50 százalék

Sokan azt mondják, hogy a kapcsolat mindkét féltől függ, körülbelül 50-50 százalékban. Igazán? Mi történik, ha csak 20 százalékot érzek ma, vagy csak a 10 százalékot tudom adni? Ki ad hozzá akkor?

Úgy gondolom, hogy az egészséges kapcsolatoknál mindenki 100 százalékban mindent megtesz, hogy vigyázzon, odafigyeljen a másik személyre.

Vannak napok, amikor nem tudok 100 százalékot adni, és ez rendben is van, mert van valaki az életemben, ami kitöltheti a rést számomra, és fordítva. Sok nap van, amikor mindannyian adjuk a legjobbat, és még mindig nem elég. Még több a tennivaló, több a fizetendő számla, nagyobb figyelem kell, a gyerekek, nem elég az alvás, és ezekben a napokban is tennünk kell egymásért.

Ha mindent megcsináltunk, és mindent megteszünk az életben, azzal is támogatjuk egymást. Ennek mindkét irányban működnie kell.

A közös jövő

Mi vezet? Mi tart együtt partnereddel, hogy mindketten motiváltak legyetek az életben? A jövőbeni célok együttes megteremtése. Ez elárulja, hogy hosszú távú kapcsolatra számíthatsz.  A közös álom segíti a kapcsolat mindkét résztvevőjét, hogy úgy érezzék, nincsenek egyedül ebben a nagy, őrült világban, hanem partnerük van. Azt mondják: “Szeretlek, és azt akarom, hogy ezt a nagy dolgot, amit életnek nevezünk, veled élhessem meg.”

Ötven év után „lejár a garancia”? – Olvasói levél

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>