Enyhíthető bármivel is a kínzó, üres fészek szindróma?

Tegyünk a rossz érzések ellen mi magunk is!
Tegyünk a rossz érzések ellen mi magunk is!

50 felett az élet új, szélsőséges dolgait tapasztaljuk meg. Vannak köztük egészen fantasztikus élmények és nehezen feldolgozható időszakok is, mint amikor kirepülnek a gyerekek, és hirtelen kiürül a ház. Az üres fészek szindróma nem ritka dolog, épp ezért már rengeteg ötletet találhatsz az enyhítésére.

Az első és legfontosabb, hogy tudd: nem vagy egyedül

Nincs semmi baj azzal, hogy nehezen éled meg ezt az időszakot. Húsz évnyi gyerekricsaj és 24 órás „ügyelet” után most egyszerre csend van és nincs dolgod. Egyszerre örülsz, hogy a csemeték felnőttek, megkönnyebbülsz, hogy jó munkát végeztél, de állandóan aggódsz is, vajon hogy boldogulnak. És persze hiányoznak – kimondhatatlanul hiányoznak. Íme, néhány tanács, melyekkel átvészelheted ezt az időszakot!

Foglald el magad!

Fordítsd át az üres fészek szindróma okát és nézd a dolog jó oldalát! Most, hogy ennyi időd felszabadult, rengeteg új hobbira, programra van időd.

Amíg a gyerekek kicsik voltak és állandó készenlétben kellett lenned, magadra szinte nem is jutott időd. Végre megcsinálhatod álmaid virágos kertjét vagy kiolvashatod a könyvespolcon porosodó könyveket. Elevenítsd fel régi hobbijaidat és keress melléjük újakat is, így hasznosan töltheted a felszabadult óráidat.

Tanulj valami újat!

50 felett tanulni több szempontból is jó ötlet: egyrészt frissen tart mentálisan, másrészt segít felfedezni a még benned rejlő lehetőségeket, ráadásul időtöltésnek sem utolsó. Járj el táncórákra, tanulj meg horgolni, vegyél nyelvleckéket vagy épp ásd bele magad egy új szakmába! Rengeteg olyan rövid tanfolyamot találsz az interneten, melyeket munka mellett is végezhetsz hétvégente vagy akár online, otthonról. Lehet az bármi, az ékszer készítéstől a web design-ig, a lényeg, hogy élvezd!

Éleszd fel a tüzet pároddal, hiszen végre újra kettesben vagytok!

Az elmúlt években a romantika a háttérbe szorult, de most változtathattok ezen! Fedezzétek fel egymást újra, szervezzetek rendszeresen randi estéket és szervezzetek programot hétvégére! Közeledik a jó idő is, így kiszabadulhattok a lakásból, és szervezhettek romantikus szabadtéri programokat.

Bár az üres fészek szindróma a nőkre nagyobb hatással van, párodat is megviselheti ez az időszak. Lépjetek túl rajta közösen, ezáltal pedig kapcsolatotok is erősebb lehet.

Hozd vissza a főzés örömét!

Hosszú idő után végre azt készíthetsz, amire csak vágysz! Nem kell gyerekeidhez igazodnod. Ez főként akkor felüdülés, ha egyébként válogatósak a csemeték, és évekig mellőznöd kellett miattuk az újdonságokat.

Összedobhatsz gourmet menüsorokat, sőt, felfedezheted a különböző országok gasztronómiáját is.

Kösd össze a kellemest a hasznossal: készíts tematikus vacsorákat, vedd elő a rég nem használt gyertyákat és kedvenc üveg borod, és lepd meg párod egy csodás vacsorával!

Töltsd be a hiányzó űrt!

Az üres fészek szindróma egyik oka, hogy az anyai gondoskodásod nem tudod kiélni. Vigyél haza egy „négylábú gyereket”, aki a világon a legboldogabb lesz, hogy melletted lehet! Fogadj örökbe egy kutyát vagy cicát, akit szerethetsz, és akiről gondoskodhatsz. Biztos lehetsz benne, hogy ő cserébe élete végéig tartó feltétlen szeretettel fogja neked meghálálni. Mehettek együtt nagyokat sétálni és játszani, tanítgathatod trükkökre, este pedig ismét lesz kit betakargatnod.

(J.D.)

Gyere haza, kicsi lány! Egy anya vallomása az elengedésről

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>