Ennyi az ideális korkülönbség a szakértők szerint

Mekkora az ideális korkülönbség egy kapcsolatban?

Manapság egyre elfogadottabb, ha egy párkapcsolatban nagy a korkülönbség, ahogy az is, ha idősebb nő fiatalabb férfit választ párjául. Vajon mennyire befolyásolja egy házasság kimenetelét a felek életkora? Létezik ideális korkülönbség? Andrew Frances és Hugo Mialon, az atlantai Emory Egyetem munkatársai szerint igen!

Az Emory Egyetem munkatársai szerte az Egyesült Államokban 3000 pár bevonásával készítették el a tanulmányt. A vizsgálathoz elsősorban a párokat alkotó felek életkorát – valamint az így kialakult korkülönbséget – és a házasság tartósságát vették szemügyre. A következtetéseket a korkülönbség és a válások száma alapján vonták le.

Mekkora az ideális korkülönbség?

Az eredmény talán nem is olyan meglepő, az egyetem kutatói szerint a közel egykorú párok maradnak együtt a legnagyobb valószínűséggel. A résztvevőktől felvett adatok alapján az ideális korkülönbség egy év.

A kutatás a korkülönbség növekedését, mint a válást valószínűsítő faktort határozta meg. Pontosabban:

  • az 5 évnél nagyobb korkülönbség 18%-kal növeli a válás valószínűségét
  • 10 éves korkülönbségnél már 39%-kal nagyobb a szakítás esélye
  • 20 év vagy annál nagyobb korkülönbség esetén pedig szinte biztosra vehető, 95%-kal növekszik

Mi lehet ennek az oka?

Szeretnénk hinni, hogy egy házasság legfőbb és egyetlen alapja a szerelem, és ez elég is ahhoz, hogy a pár jóban-rosszban együtt maradjon. Azonban vannak olyan tényezők, amik már a párválasztáskor jelentkeznek, és bizony itt valóban szerepet játszhat a korkülönbség.

A közel egy korban levő felek ugyanis feltehetően azonos életszakaszban vannak, közel hasonló tervekkel a jövőre nézve. Míg a korkülönbség növekedésével ennek az esélye csökken. Elég csak olyan apróságokra gondolni, hogy egy 10-20 éves korkülönbség esetén az egyik fél még aktívabb és szívesen járna esténként szórakozni, míg a másik inkább otthon pihenne. Ennél nagyobb kérdéseket vetnek fel az életcélok és a hosszú távú tervek, melyek szintén jelentősen különbözhetnek nagyobb korkülönbség esetén.

De rendre felmerül a párok között a gyerekvállalás kérdése is. Ha a pár egyik tagja jóval idősebb a másiknál, esetleg már felnőtt gyermekei vannak, lehetséges, hogy nem szeretne újra “belevágni”. Az egy éves ideális korkülönbség esetén a felek közel azonos élethelyzetben vannak, így nagyobb az esélye annak, hogy hasonlóan gondolkoznak a nagy kérdésekről.

Milyen tényezők fontosak még egy tartós kapcsolathoz?

A jó házasság titka természetesen nem csak a korkülönbségben keresendő. A közös értékrend, a hasonló életfelfogás, a családról és anyagiakról alkotott kép egyezése is mind olyan tényező, amik nagyban befolyásolni tudják a kapcsolat kimenetelét.

És másrészről az is igaz, hogy a szerelmet nem lehet beskatulyázni, mindig vannak párok, akik minden rossz ómen ellenére is életük végéig boldogságban élnek.