Énidő nélkül nincs lelki egészség – ezért szánj időt magadra

Az énidő szerepe a lelki egészség megőrzésében

Egyre több szó esik a lelki egészségről, de még mindig sokkal kevesebbet foglalkozunk vele, mint kellene. Kezdjük az elején és öntsünk tiszta vizet a pohárba: az énidő nem önzőség! A saját magadra fordított idő a legjobb, amit tehetsz azért, hogy helyt tudj állni az életedben, a munkádban.

Mit jelent egyáltalán az énidő?

Ahogy a neve is mutatja, ez a te időd, ami feltölt, megnyugtat és új erővel lát el a továbbiakhoz. A legszebb benne pedig az, hogy lényegében bármi lehet az énidőd, amitől jobban érzed magad! Beülhetsz egy nagy kád forró vízbe kedvenc könyveddel, sétára indulhatsz a közeli tájakon, sportolhatsz, de akár csak bámulhatod a falat kedvenc zenéidet hallgatva. Alig néhány szabály van csak, amit be kell tartanod:

  • némítsd le és tedd el a telefonod (és a laptopod, tableted is)
  • egy időre ignoráld a tennivalóid
  • csak befelé figyelj, minden más ráér később
  • olyan tevékenységet válassz, aminek végeztével jobban érzed magad a bőrödben

A probléma azonban az, hogy a rohanó mindennapokban az emberek nem szakítanak időt magukra. Ha Te is azt gondolod, hogy nem pihenhetsz, mert túl sok a tennivalók, mert ott vannak a gyerekek, a párod, az otthoni teendők és a munka – akkor egyetlen érvet vegyél fontolóra: egyikkel sem tudsz mit kezdeni, ha teljesen lemerültél! Sokkal többet érsz vele, ha egy kis időt szánsz arra, hogy kikapcsolj és feltöltődj, utána pedig hatékonyan folytathatod a dolgaid. Nem beszélve arról, hogy így sokat tehetsz a stressz ellen is.

Az énidő szerepe a lelki egészség ápolásában

“Ha nem kerítesz időt a jóllétedre, idővel kénytelen leszel időt szakítani a rosszullétedre.”

Ma már széles körben elfogadott tudományos tény, hogy a lelki egészség épp olyan fontos, mint a fizikai. A rendszeres stressz, a szorongás és a lelki problémák hosszú távon komoly betegségekhez vezetnek. Másik oldalról viszont a lelki egészséged ápolásának megannyi pozitív hozadéka is van:

  • csökkenti a stresszt, a szorongást
  • javítja a teljesítményed
  • növeli a kreativitásod
  • hozzájárul az immunrendszered erősítéséhez
  • számos betegség megelőzősében játszik fontos szerepet
ad

A lelki egészséged megőrzésének csak egy – ám annál fontosabb – módja a magadra szakított idő. Ha eddig nem foglalkoztál vele, iktasd be a mindennapjaidba és figyeld meg, hogy jobban fogod érezni magad!

Tudatos jelenlét a mindennapokban – Állj meg egy kicsit!