Eltűnt kincsek, amelyek nagyon is megvannak

Elveszett kincsek, amik nagyon is megvannak
Elveszett kincsek, amik nagyon is megvannak

Mindenki fantáziájában él egy romantikus kép, ha elveszett kincsek kerülnek szóba. Csillogó szemmel képzeljük el a kincsesládát elásó kalózokat vagy egy fáraó sírját feltáró régészt. Olvasd el, milyen eltűnt kincsek bukkantak újra elő a történelem folyamán, és tudj meg többet mesés történetükről! 

A Hoxne-kincs

1992-ben az angliai Hoxne faluban hihetetlen eset történt. Egy farmer fémdetektorral kereste elveszett kalapácsát, de helyette a Britanniában valaha fellelt legnagyobb arany és ezüst készletbe botlott. A kincs a negyedik és ötödik század fordulójáról származik, amikor is a Római Birodalom fennhatósága összeomlott a területen. Ekkor a tehetősebb családok elrejtették vagyonukat, így maradhatott fenn a Hoxne-kincs.

Az elsüllyedt San Jose

Az  1708-ban elsüllyedt San Jose gálya megtalálása minden kincsvadász álma. A spanyol hajó a brit armada elől menekülve vált a habok martalékává, fedélzetén ma több milliárd dollárt érő kinccsel megrakodva. Sok híresztelés és jogi vita keringett a rejtély körül, mígnem 2015-ben a kolumbiai kormány bejelentette a San José megtalálását, és hozzáláttak az elveszett kincsek felszínre emeléséhez.

Caesarea aranyérméi

Szintén 2015-ben tettek hatalmas felfedezést amatőr búvárok Izrael partjainál. Az aranyérmék valószínűleg adó gyanánt keltek útra Kairó felé, de hajótörést szenvedtek. A fátimidai kalifátusból származnak, és a kalifa neve mellett sok érmén a kereskedők fogának nyoma is látszik, amivel az arany tisztaságát ellenőrizték.

A Padmanabhaswamy templom kincse

A hindu templomot a tizenhatodik században építette Travancore Maharadzsája, Keralában, Indiában. A szentélyben hihetetlen mennyiségű kincs halmozódott fel a hindu istenek tiszteletére. 2011-ben elkezdték feltárni a titkos kamrákat, amelyek több tízmilliárd dollár értékű aranyat és drágakövet rejtenek. Az azonban még nem tisztázott, mi a kincs sorsa, az isteneket vagy az államot illeti-e a vagyon.

Priamosz kincsei

Az 1870- es években egy lelkes amatőr régész, Heinrich Schliemann Törökországban kutatott a történelmi Trója után. Homérosz Iliásza alapján úgy vélte, Priam király kincseire talált, aki a mikéneusok ellen védte városát. A leleteket Berlinbe csempészte, amiért súlyos bírságot rótt ki rá a török kormány. 1945-ben rejtélyes körülmények között eltűntek és 1993-ban, Moszkvában bukkantak fel újra az elveszett kincsek.

(D.R.)

A cikk forrása itt >>