Eltűnt kincsek, amelyek nagyon is megvannak

Eltűnt kincs, ami megvan
Eltűnt kincs, ami megvan

Mindenki fantáziájában él egy romantikus kép, ha elfeledett kincsek kerülnek szóba. Csillogó szemmel képzeljük el a kincsesládát elásó kalózokat vagy egy fáraó sírját feltáró régészt. Olvasd el, milyen eltűnt kincsek bukkantak újra elő a történelem folyamán, és tudj meg többet mesés történetükről! 

A Hoxne-kincs

1992-ben az angliai Hoxne faluban hihetetlen eset történt. Egy farmer fémdetektorral kereste elveszett kalapácsát, de helyette a Britanniában valaha fellelt legnagyobb arany és ezüst készletbe botlott. A kincs a negyedik és ötödik század fordulójáról származik, amikor is a Római Birodalom fennhatósága összeomlott a területen. Ekkor a tehetősebb családok elrejtették vagyonukat, így maradhatott fenn a Hoxne-kincs.

Az elsüllyedt San Jose

Az  1708-ban elsüllyedt San Jose gálya megtalálása minden kincsvadász álma. A spanyol hajó a brit armada elől menekülve vált a habok martalékává, fedélzetén ma több milliárd dollárt érő kinccsel megrakodva. Sok híresztelés és jogi vita keringett a rejtély körül, mígnem 2015-ben a kolumbiai kormány bejelentette a San José megtalálását, és hozzáláttak a kincsek felszínre emeléséhez.

Caesarea aranyérméi

Szintén 2015-ben tettek hatalmas felfedezést amatőr búvárok Izrael partjainál. Az aranyérmék valószínűleg adó gyanánt keltek útra Kairó felé, de hajótörést szenvedtek. A fátimidai kalifátusból származnak, és a kalifa neve mellett sok érmén a kereskedők fogának nyoma is látszik, amivel az arany tisztaságát ellenőrizték.

A Padmanabhaswamy templom kincse

A hindu templomot a tizenhatodik században építette Travancore Maharadzsája, Keralában, Indiában. A szentélyben hihetetlen mennyiségű kincs halmozódott fel a hindu istenek tiszteletére. 2011-ben elkezdték feltárni a titkos kamrákat, amelyek több tízmilliárd dollár értékű aranyat és drágakövet rejtenek. Az azonban még nem tisztázott, mi a kincs sorsa, az isteneket vagy az államot illeti-e a vagyon.

Priamosz kincsei

Az 1870- es években egy lelkes amatőr régész, Heinrich Schliemann Törökországban kutatott a történelmi Trója után. Homérosz Iliásza alapján úgy vélte, Priam király kincseire talált, aki a mikéneusok ellen védte városát. A leleteket Berlinbe csempészte, amiért súlyos bírságot rótt ki rá a török kormány. 1945-ben a kincsek rejtélyes körülmények között eltűntek és 1993-ban, Moszkvában bukkantak fel újra.

(D.R.)

A cikk forrása itt >>