Elmesélik nekünk a történetüket – Inspiráló nők könyveit ajánljuk

Mások történeteiből sok erőt meríthetünk
Mások történeteiből sok erőt meríthetünk

Nőnapon nem mehetünk el szó nélkül azon kiemelkedő nők mellett, akik életükkel és tevékenységükkel aktívan hozzájárultak a nemek közötti egyenlőtlenség csökkentéséhez. Nem csupán életük követendő példa, gondolataikat is megéri megismerni. Szerencsére sokan közülük örömmel vetik papírra történetüket, így születtek meg a mindannyiunkat inspiráló könyvek.

Michelle Obama – Így lettem

Valószínűleg a legkisebb mértékben sem lepődtél meg, hogy a listát az egykori first lady önéletrajzi könyvével kezdjük, hiszen az egész világot meghódította már. Michelle Obama személye sok szempontból is óriási jelentőségű: az Egyesült Államok első afroamerikai elnökének feleségeként igazán tiszteletre méltó tevékenységet folytatott a Fehér Házban töltött évei alatt (valamint előtte és azóta is), elbűvölő személyiségével és hihetetlen energiájával pedig nők millióinak vált példaképévé. Önéletrajzi könyvében nyíltan beszél gyermekkoráról, a nehézségekről, párkapcsolatáról, a gyereknevelésről és a politikáról.

Malala Yousafzai – Én vagyok Malala

2014-ben az egész világ attól volt hangos, hogy a pakisztáni lány a történelem legfiatalabbjaként vehette át Nobel-békedíját. Malala Yousafzai története, melyet könyvében megoszt velünk, egyszerre hajmeresztő, végtelenül szomorú és csodálatra méltó. Malala tökéletes példája annak, hogy a hit és a kitartás a legszörnyűbb körülmények között is győzelemre tudnak segíteni.

Tara Westover – A tanult lány

Tara egy szigorúan vallásos családban nőtt fel az Egyesült Államok egy minden szempontból elszigetelt részén. Gyerekkorának mindennapos része volt a lelki és fizikai erőszak, valamint az elnyomás. Apja fundamentalista nézetei miatt még iskolába se járhatott, írni és olvasni is alig tanult meg. Ő azonban szembefordult családjával és túllépett a korlátain. Tudásvágya és tenni akarása egészen egy egyetemi ösztöndíjig vitte, ahol egyben egy új világot is megtapasztalt. Felnőtt fejjel emlékszik vissza gyermekkora rémségeire és azokra az érzésekre, gondolatokra, melyek akkoriban a fejében kavarogtak. Története mindannyiunk számára példaértékű lehet: ki tudunk lépni a család és a társadalom által ránk szabott szerepekből.

Sophia Loren – Tegnap, ma, holnap

Sophia Loren nevét mindenki ismeri. Az ünnepelt világsztár meghódította Hollywood-ot, filmek sorában varázsolta el a nézőket, és két Oscar-díjat is begyűjtött. A csillogás előtt azonban a mélységet is megtapasztalta: gyermekkorában rengeteget nélkülözött és meg kellett küzdenie a társadalmi hierarchiából fakadó akadályokkal is. Könyvében meglepő őszinteséggel beszél életéről, a sikerről, a vele kapcsolatban felmerült pletykákról és persze érzéseiről. Sorai által bepillantást nyerhetünk egy világba, melyről sokan álmodunk anélkül, hogy tudnánk milyen is valójában.

Ezek az inspiráló könyvek egyszerre nyújtanak lebilincselő élményt, szolgálnak örökös tanulságokkal és motivációval minden nő számára. Történeteik olvasása közben számot vethetünk saját életünkkel is, hálásak lehetünk mindazért, amit elértünk, és újabb célokat tűzhetünk ki magunk elé.

(J.D.)

Hová tűnt a sisterhood, azaz a női szolidaritás a mindennapokból?

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>