Élj kevesebb műanyaggal!

A műanyag helyett térjünk vissza például az üveghez!
A műanyag helyett térjünk vissza például az üveghez!

Rémisztő belegondolni, hogy minden műanyag, ami valaha a világra jött, még mindig velünk van, nem bomlott el. Elárasztja az óceánokat és pusztítja az élővilágot. De mit tehetnénk ez ellen mi, egyszerű halandók? Nagyon is sokat. Néhány apró változtatással nagymértékben csökkenthetjük műanyag felhasználásunkat. Viselkedésünkkel pedig példát mutathatunk másoknak. Így, a sok kicsi sokra megy elve alapján hatalmas lépéseket tehetünk bolygónk megóvásáért. 

Le a nejlonzacskókkal!

Ahelyett, hogy minden bevásárlásnál nejlonzacskókba pakolnál, szerezz be újra felhasználható táskákat! Tartsd őket a bejárati ajtónál, a kocsiban, vagy a ridikülödben, nehogy otthon felejtsd! Így mindig kéznél lehetnek, ha szükség van rájuk.

Szerezz be egy kulacsot!

A palackos víz nem csak szennyezi a környezetet, de egészségtelenebb is, mint a csapvíz. A gyárakban lévő víz minőségét ritkábban ellenőrzik, valamint a műanyag palackból hő hatására káros anyagok oldódhatnak ki. Válassz inkább rozsdamentes acél vagy üveg palackot, hogy egyszerre védhesd a környezeted és az egészséged!

Használj ételhordót!

Ezer indok szól amellett, hogy otthon főzött ebédet vigyél munkába. Olcsóbb, egészségesebb és laktatóbb is. És ami a legfontosabb: nincs műanyagba csomagolva.

Mondj nemet a szívószálra!

És a műanyag evőeszközökre! Egy kis tokban kényelmesen magadnál hordhatod saját evőeszközödet, sőt, egy fém szívószálat is, ha sehogy sem tudsz leszokni róla!

Ne használj nejlonzacskót!

Hiába viszel magaddal újrahasználható bevásárlótáskát a boltba, ha amíg bent vagy, minden zöldséget és gyümölcsöt külön bezacskózol. Ne félj egyenesen a kosaradba tenni őket, hiszen jártak már sokkal koszosabb helyeken is, mielőtt a kirakatba kerültek volna! Ha nagyon ragaszkodsz a csomagoláshoz, szerezz be a célra néhány mosható hálós zsákot!

Tárold a maradékot befőttesüvegekben!

Műanyag tárolóedényeket használni rizikós lehet, a belőlük kiszivárgó mérgező anyagok miatt. Főleg, ha fagyasztásra és melegítésre is használjuk. Sokkal biztonságosabb, sőt dekoratívabb befőttesüvegeket kijelölni a feladatra.

Mondd el a barátaidnak is!

A műanyag okozta környezetszennyezés az egyik legnagyobb globális probléma napjainkban. Mindenki saját döntése, mennyire szeretne részt venni Földünk megóvásában, de sokan nem tudják, hogyan segíthetnének. Mesélj barátaidnak, családodnak, hogy miért döntöttél úgy, hogy kevesebb műanyagot használsz! Biztosan lesz, aki követi a példád!

(D.R.)                                                                                             A cikk forrása itt >>

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>