Életmódbeli változtatásokkal tehetsz az állandó fáradtság ellen!

Így tehetsz az állandó fáradtság ellen!

Ha azon kapod magad, hogy a “Hogy vagy?” kérdésre mindig “fáradtan” a válaszod, ideje tenned ellene! A folyamatos fáradtság azt eredményezi, hogy romlik a koncentrációs készséged és gyakrabban lehet rossz a közérzeted. Mindezek mellett ráadásul egészségedre is negatív hatással lehet. Mit tehetsz az állandó fáradtság ellen?

Ne igyál annyi kávét!

Ez elsőre ellentmondónak hangzik, pedig valóban így van. A koffeinhez éppúgy hozzá lehet szokni, mint bármely más addiktív anyaghoz, ezzel pedig azt éred el, hogy szervezetnek is többre lesz szüksége ahhoz, hogy ugyanazt a hatást váltsa ki. Ennek oka, hogy a koffein blokkolja a fáradtságérzetért felelős adenozint, ám idővel a szervezet ehhez hozzászokik és több adenozint termel.  Hiába tűnik tehát jó ötletnek a napi 4-5 kávé, igazából épp visszafele sül el a dolog, és sokkal fáradtabbnak érezheted magad tőle, mintha kevesebbet innál.

Cseréld le a finomított szénhidrátokat!

A finomított szénhidrátok fogyasztása megdobja a vércukorszinted, amitől hirtelen ugyan energiára teszel szert, de ezt követően hamar rád tör a fáradtságérzet is. Ezt az okozza, hogy a finomítás során a gabonákból kivonásra kerülnek az ásványi anyagok és rostok. Cseréld le a fehér kenyeret és péksüteményeket teljes kiőrlésű gabonákból készült verziókra, köretként pedig fogyassz quinoát, barnarizst vagy kölest. Ezek a proteinben, ásványi anyagokban és B vitaminban gazdag élelmiszerek hosszú távon gondoskodnak az energiaellátásodról.

Űzd ki étrendedből a cukrot!

A finomított szénhidrátokhoz hasonlóan a túlzott cukorfogyasztás is lehet az állandó fáradtság okozója, miután a cukros ételek és italok szintúgy megemelik a vércukorszintet. Rövid idő elteltével a vércukorszint lezuhan, te pedig úgy érzed magad, mint egy zombi. Megoldásként kerüld a hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszereket és a konyhában is cseréld le a fehércukrot természetes alternatívákra!

Fogyassz több folyadékot!

A nem megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás szinte általános az emberek körében, pedig a dehidratáltság is okozhat fáradtságot. Folyadék alatt természetesen a víz, zöld tea, esetleg citromos vagy uborkás víz értendő, a kávé és az üdítők nem sorolandóak ide. Ügyelj rá, hogy napi 2-3 liter vizet mindenképp megigyál! Nem csak az állandó fáradtság ellen tehetsz így, de számos más egészségügyi előnnyel is jár, például gyorsítja az emésztésed, így hozzájárul az alakod megtartásához.

Magnéziumhiány is állhat a háttérben

A folyamatos fáradtságérzet egyik gyakori oka lehet a magnéziumhiány. Ha a fáradékonyság mellett sokszor érzed magad stresszesnek is, mindenképpen érdemes lehet magnéziumot szedned! A magnézium jelentős szerepet játszik a vérnyomásod szabályozásában, az idegrendszer megfelelő működésében, az immunrendszer erősítésében és a pihentető, mély alvásban. Táplálékkiegészítő tabletták segítségével könnyedén pótolhatod a hiányzó magnéziumot és hamarosan megtapasztalhatod egészségügyi hatásait.

A cikk forrása itt.

Honnan tudhatod, hogy nem a tested, hanem a lelked fáradt el?