Eleged van a napi robotból? Menekülj el egy szigetre!

Egy tavaszi utazás szervezését érdemes most elkezdeni
Egy tavaszi utazás szervezését érdemes most elkezdeni

Ha reggeltől estig dolgozol, és gyakran érzed, hogy legszívesebben egy lakatlan szigeten ülnél, éppen ideje elkezdened a megvalósítást! Ha lakatlan szigetet nem is találunk a közelben, most javasolunk neked három olyan úti célt, ahol úgy érezheted, mintha egy másik bolygóra csöppentél volna.

A tél közepén járunk, bőven van még időnk fázni és várni a hosszabb nappalokra. Mi mással gyógyíthatnánk a lelkünket ebben az időszakban, mint egy tavaszi utazás tervezgetésével.

Megérdemelsz egy hétnyi nyarat

Az olcsó és kényelmes repülőutak segítségével néhány óra alatt ott lehetsz az alábbi szigetek valamelyikén. Viszont ha már ott vagy, ne siess haza! Ezeken a szigeteken érdemes legalább egy hétig maradni, erre jó lehet a tavaszi szünet is, de megelőlegezhetsz magadnak egy kisebb nyaralást, ha már egyszer túlélted a zord telet.

1. Kanári-szigetek, az elérhető luxus utazás

Kanári-szigetek
Kanári-szigetek

A közhiedelem sokáig úgy tartotta, hogy hatalmas luxus a Kanári-szigetekre utazni. Mára ez teljesen megváltozott. A Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek közkedvelt úti cél lett, amely az év minden szakában könnyen elérhető. A szigetcsoportot hét nagyobb és több kisebb sziget alkotja. A legismertebb Tenerife, ahol nem csak a szigetek, de egész Spanyolország legmagasabb hegye, a Teide (3718 méter) is megtalálható. Valójában minden sziget egy vulkáni kúp, így a tájat a magas hegyek látványa határozza meg.

Az óceán közelsége egyenletes hőmérsékletet és éghajlatot biztosít, a leghidegebb téli hónapokban is 15-20 fokos a levegő. A magas hegyek természetesen kivételt képeznek, ott a havazás és a kitartó hótakaró sem ritka. Az izgalmas domborzat miatt a túrázók is szívesen jönnek ide. Biztosan meglepődsz majd őket látva, ahogy a hegyről leérve egy óceáni fürdéssel pihenik ki a csúcs megmászásának fáradalmát. Mert itt erre is van lehetőség!

Sok népszerű turistaparadicsom épült ki a vendégek szórakoztatására, jól ismert még Lanzarote, Gran Canaria, Fuerteventura, La Palma, Gomera és El Hierro szigete is. A szigetek között menetrend szerinti hajók szállítják az utasokat. Valamire azonban érdemes jobban odafigyelni. A szigeteken nagyon sok település viseli a kereszt (Cruz) és a pálma (Palma) nevet. Ezért amikor jegyet váltasz valahová, nézd meg jól, nehogy La Palma helyett Las Palmas-ban találd magad!

2. Madeira, az örök tavasz szigete

Madeira
Madeira

Ez a sziget az európai szigetek egyik legbujábbja. A hatalmas, mindig zöld erdők, a vulkánok által létrehozott meredek sziklafalak és az óceán hullámai téged is garantáltan lenyűgöznek. Itt mintha mindig tavasz lenne. Az utazás alatt azt érezheted, hogy valóban átléptél egy másik valóságba. Erre a kiváló helyi borokkal is ráerősíthetsz, de ne szaladjunk még ennyire előre!

Már a megérkezés sem egyszerű erre a különleges szigetre. A reptéri kifutópályája óceánba épült cölöpön nyugszik, ahol csak az erre kiképzett pilóták képesek landolni. A nehézséget a földrajzi adottságok okozzák, ugyanis a víz fölött süvítő szelek a kifutópálya melletti hegyekbe ütköznek. Komoly turbulenciát okoznak ezzel, ezért a gyengébb idegzetű utasoknak kifejezetten izgalmasan indul a nyaralás.

Madeirát óriási, a tengerből az egekbe törő csúcsok jellemzik. A sziget legmagasabb pontja a Pico Ruivo (1861 méter), amelyet hatalmas, szélesen elnyúló völgyek vesznek körül. A hegyek között futó utak emiatt romantikus szerpentinekként kanyarognak, amelynek az autóval kirándulók kifejezetten örülnek. Maradandó élmény az autókázás errefelé, ha teheted, te is próbáld ki!

Madeira fővárosa Funchal. Kihagyhatatlan látnivaló itt a híres Mercado dos Lavradores piac. Egzotikus gyümölcsök, többféle frissen szüretelt banán, papaya és maracuja várja a vásárlókat. Nyugodtan fogadd el a kínált kóstolót, úgysem tudsz ellenállni a vásárlásnak.

3.Ciprus: utazás a szerelem szigetére

Ciprus
Ciprus

Harmadik menekülési célpontnak a Földközi-tenger harmadik legnagyobb szigetét ajánljuk. Ciprus két fő területből áll, az egyik a görög nyelvű, a másik a török nyelvű országrész. Fővárosa Nicosia, a világ utolsó megosztott fővárosa. Hasonlóan a berlini falhoz, a görög és a török nyelvű városrész közé is falat építettek az óvároson belül, ám ezen bárki a nap bármely szakában átsétálhat a másik oldalra. Érkezhetsz ide is repülővel, de a déli részek szintén kedvelt nyaralóhelynek számítanak.

Ha még sosem jártál Cipruson, látni fogod, milyen barátságosak az emberek, az éghajlat pedig tökéletes. Az Európa, Ázsia és Afrika ölelésében található sziget ókori és középkori emlékekben rendkívül gazdag, leginkább ez vonzza ide a turistákat. Ki ne tudná, hogy a szerelem szigete elnevezés is innen származik? Aphrodité, a szépség és szerelem istennője itt emelkedett ki a tenger hullámai közül.

Az idegenforgalmi érdeklődés ellenére Ciprus élete ma is őrzi a régi hagyományokat, azok eredeti jellegzetességeit, a települések bájos hangulatát. A déli országrész egyik legismertebb üdülőhelye Larnaca, ahol szintén megkaphatod a vágyott tengerpartot. Szállodák és kiépített turistaparadicsomok várják a nyaralókat. Bárokban múlathatod esténként az időt, de ugyanilyen eséllyel bújhatsz el a világ elől, ha például autót bérelsz, és saját magad fedezed fel ezt a titokzatos szigetet.

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>