Elalvást segítő praktikák, hogy ne csak forgolódj esténként

Elalvást segítő tippek

Sokakat érintenek alvási nehézségek, amik állandó fáradtságban, a teljesítmény romlásában és rossz közérzetben jelentkeznek. Ha te is csak forgolódsz este, próbálj ki valami jobbat a bárányok számlálásánál, fogadd meg tanácsainkat!

Ne nyúlj rögtön gyógyszerért!

Az alvászavarok esetén a leggyakoribb megoldás az alvást segítő gyógyszerek bevetése, pedig lehet, hogy néhány életmódbeli változtatással és természetes megoldással is orvosolni tudnád a problémád. A következőkben bemutatunk néhány egyszerű praktikát, amikről nem is gondolnád, hogy mekkora változást hozhatnak az alvási szokásaidban.

Elalvást segítő tippek

Alakíts ki egy rutint! Ha minden nap máskor kerülsz ágyba, a szervezeted nem tud mihez szokni, így nem csoda, ha nehézkes lesz elaludnod. Szoktasd át magad, hogy minden este ugyanakkor – vagy legalább hasonló időben – feküdj le aludni, így tested is elő tud készülni rá.

Kapcsold le a fényeket! Nem csak azért, mert nehezebben álmosodsz el világosban, azért is fontos a fények kiiktatása, mert ezzel meggátlod a melatonin termelést. Ez a hormon jelentős hatással van az alvásodra, termeléséhez azonban sötétségre van szükség. Bizony, idetartozik a telefonod kék fénye is!

Fáraszd le magad napközben! A fizikai aktivitás szinte egyenes út a jó alváshoz. Nem kell rögtön megerőltető edzésekre gondolnod, egy hosszabb, kellemesen fárasztó séta vagy könnyed otthoni mozgás is remek kezdőpont lehet.

Olvass! Az olvasás remek társad lehet lefekvéskor, hiszen segítségével eltereled a figyelmed a napi teendőkről, az aggodalmaidról és egy nyugodt tudatállapotba kerülsz. Így máris könnyebben fogsz elaludni.

Változtass az étkezési szokásaidon! Nyilván nem is mondjuk, hogy ne igyál kávét este, de azt tudtad, hogy a cukros vagy épp a zsíros, nehéz ételek fogyasztása is negatívan befolyásolja az elalvást? Ezeket is kerüld lefekvés előtt néhány órával, vacsorára már inkább csak könnyed fogást válassz.

Próbálj ki légzőgyakorlatokat! Az elalvást segítő, nyugtató légzőgyakorlatok segítenek megszabadulnod az egész napos stressztől és lelassítanod. Próbálj ki egy egyszerű 4-4-4-4 légzést: orron vegyél mély levegőt 4 számolásig, tartsd benn 4 számolásig, majd az orrodon fújd ki 4 számolásig, végül pedig várj 4 számolásig a következő lélegzetvételig. Ismételd meg a kört 2-6 alkalommal. Ne erőltesd, csak hagyd áramolni a levegőt.

Állítsd be a megfelelő hőmérsékletet! Sokan szeretjük nyakig bebugyolálni magunkat takaróba, míg mások inkább nyitott ablaknál, hűvösben alszanak. A preferenciáktól eltekintve azonban a szervezet számára a 16-19°C-os szoba az ideális az alváshoz.

Ne nézegesd az órád! Még ha nehezedre is esik elaludni, akkor se nézz folyton az órádra. Az egyetlen, amit elérsz vele, hogy aggódni kezdesz az idő miatt, és azon stresszelsz, hogy mennyi van hátra felkelésig.

Az alvászavar kezelése javíthatja szexuális életed is

Forrás: Healthline

Kiemelt kép forrása:Woman photo created by wayhomestudio – www.freepik.com