El tudod képzelni a hummuszt desszertként? Egészséges és finom!

A hummusz desszertként is megállja a helyét
A hummusz desszertként is megállja a helyét

A közel-keleti étel hazánkba nagyjából az egészséges életmód elterjedésével kúszott be, az elmúlt években pedig egyre több helyen találkozhatunk vele. Ha szereted a hummuszt, szuper hírünk van, ugyanis új trend hódít: egyre népszerűbb a hummusz desszertként is. De hogyan is kell ezt elképzelni?

A hummusz desszertként is ugyanúgy készül, és ugyanolyan jótékony hatásokkal bír, mint az eredeti. A különbség csupán annyi, hogy hozzávalói között mindig van valamilyen édesség vagy sütemény alapanyag is. Ez az alapanyag lehet kakaópor, apróra kockázott étcsokoládé, vanília aroma vagy épp méz. Másik oldalról pedig természetesen hiányoznak belőle az olyan hozzávalók, melyeknek semmi közük nincs a süteményekhez: hagyd ki belőle a fokhagymát és a köményt!

A desszert ilyen formában is magas rost- és fehérjetartalommal bír, valamint telítetlen zsírsavakban gazdag, könnyen emészthető nassolnivaló.

Ezek a tulajdonságai mind megmaradnak, így a hummusz desszertként is egészséges és laktató. Szintén elmondható róla, hogy különleges fogás, melyet bátran kínálhatsz vendégeidnek egy könnyed lakoma ékeként.

További előnye, hogy “édességként” fogyasztva sem kell a kilóktól tartanod, hiszen kalóriatartalma alig emelkedik a hagyományos hummuszéhoz képest. Ehhez persze ügyelned kell arra, hogy fehér cukor helyett természetes édesítőszert használj.

Elkészítésére számtalan verzió létezik, sőt, te is könnyűszerrel kreálhatsz új megoldásokat, hiszen az alap hummusz receptedet kedved és ízlésed szerint feldobhatod különböző “sütemény alapanyagokkal”.

Ha nem hiszed, hogy a hummusz desszertként is megállja a helyét, próbáld ki az alábbi receptet és győződj meg róla magad is!

Hummusz desszertként

  • 425 gramm csicseriborsó
  • 55 gramm mogyoróvaj
  • 55 gramm méz (az eredeti receptben juharszirup szerepel)
  • 3 teáskanál mandulatej
  • 2 teáskanál kakaópor
  • 2 teáskanál vanília aroma

A csicseriborsót tedd a turmixgépbe, és addig pépesítsd, míg egynemű masszát nem kapsz. Add hozzá a többi hozzávalót is, és keverd további két percen keresztül! Az elkészült krémet tedd a hűtőbe néhány órára, majd tálalhatod is! Kínálhatod mártogatósként háztartási keksz mellé, almaszeletekhez vagy épp banánkarikákhoz, kenyérre kenve, de akár magában is.

(J.D.)                                                                                          A recept forrása itt >>

Túl sok volt a cukor? Így lehetsz jobban!

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>