Einstein rögtönzött boldogságelmélete ma milliókat ér

Einstein szerint a boldogság elérése egyszerű
Einstein szerint a boldogság elérése egyszerű

Egy európai férfi potom 1,32 millió euróért (kb. 396 millió forint) vásárolt meg egy Einstein által, a boldogság mibenlétéről írt jegyzetet egy árverésen. Vajon miért fizettek ilyen mesés összeget a zseniális tudós néhány soráért? 

Egy egyszerű jegyzet

„Egy nyugodt és szerény élet nagyobb boldogsággal tölt el, mint a siker hajszolása, amely állandó nyugtalansággal párosul.”  Az Albert Einstein gondolatait tartalmazó kézirat tavaly októberben egy jeruzsálemi árverésen kelt el. Az eredeti, 5000 dolláros kikiáltási árhoz képest 1,56 millió dollárért. A kézirat kalandos úton került végül árverésre, keletkezése az 1920-as évekre tehető.

Borravaló helyett írta

1922-ben Einstein és felesége Elsa Japánba ment a Kitano Maru gőzhajóval. Egy előadássorozat keretében jártak Szingapúrban, Hongkongban és Sanghajban is. A tudós egy évvel korábban, 1921-ben kapta meg a fizikai Nobel-díjat, így a nevét ekkoriban kezdték világszerte megismerni.

A körút során Einstein a tokiói Imperial Hotel vendége volt, amikor egyik nap csomagot kapott, viszont észrevette, hogy nincsen nála elég aprópénz arra, hogy a futárnak borravalót adjon. Ekkor írta egy papírra a fenti gondolatokat és odaadta a futárnak azzal, hogy ez egyszer sokkal többet fog érni, mint a szokásos borravalók.

Spinoza gondolatai Einstein kéziratában

A valóságban azonban nem egy, hanem két jegyzetet adott Einstein a futárnak, a másodikon a következő gondolattal: „Ahol akarat van, ott út is van.” Az októberi árverésen ez a kézirat is igen magas áron, 240 ezer dollárért kelt el. Korábban a világhírű tudós több jegyzetét is elárverezték már, amelyek segítségével képet kaphatunk Einstein világképéről.

Többek között egy, Spinoza gondolatait is tartalmazó kéziratot, amely azért is fontos, mert Einstein a holland filozófust igen nagyra tartotta. Ez a jegyzet a következő gondolatot tartalmazta: „Ha boldog életet akarunk élni, életcélhoz kötődjünk inkább, mint emberekhez vagy tárgyakhoz.”

Ha nincs lehetőségünk eredeti kéziratokat vásárolni, akkor csak elmélkedjünk a fenti gondolatokon egy kicsit, hiszen úgy máris gazdagabbak leszünk.

(M.Z.Zs.)

A cikk forrása itt >>